“Vrijheid is helemaal niet vanzelfsprekend“

10-03/20


Janne Struckmann en Annemarie Rixen doen al voor de tweede keer mee aan de Nederlands-Duitse Scholenwedstrijd van de Euregio Rijn-Waal.

 

Vorig jaar behaalden de twee scholieren van het Gymnasium am Moltkeplatz in Krefeld de tweede plaats in de categorie ‘vanaf klas 3’. In dit interview vertellen ze waaraan ze het prijzengeld van €500,- besteed hebben, hoe hun inzending over het thema ’75 jaar vrijheid’ er dit jaar uitziet en wat vrijheid voor ze betekent.

 

Waarom doen jullie mee aan de Nederlands-Duitse Scholenwedstrijd?

We doen allebei graag mee aan projecten, omdat we daardoor nieuwe mensen leren kennen en ons intensief bezig kunnen houden met een thema. Het idee om deel te nemen aan deze wedstrijd komt echter van onze lerares Nederlands, die ons erover vertelde. We waren meteen enthousiast en hebben ons aangemeld. Toen we erachter kwamen dat de wedstrijd een tweede keer plaats zou vinden, waren we blij dat we nog een keer de kans hadden om mee te doen.

 

Hoe ziet jullie inzending eruit en hoe zijn jullie op het idee gekomen?

Onze inzending is een filmpje. Strikt genomen niet één filmpje, maar tien. Wij hebben een interactieve quiz gemaakt. Het eerste deel is steeds een kleine introductie op het thema en aan het einde worden twee vragen gesteld. Het publiek moet dan een antwoord kiezen. Aan het einde stippen we nog een keer het thema aan en leggen uit hoe je Europa kunt ondersteunen. Daar geven we steeds vijf tips. We zijn erop gekomen doordat we natuurlijk hebben nagedacht over het thema van de wedstrijd, ’75 jaar vrijheid – Leven in de grensregio’. Ook hebben we nagedacht over waar de Euregio Rijn-Waal voor staat. Wij vinden dat een quiz de beste manier is om andere mensen spelenderwijs wat te leren. Ook het interactieve vinden we erg leuk. Iedereen die aan deze wedstrijd meedoet vindt waarschijnlijk ook dat we Europa vooruit moeten helpen. Mensen van onze leeftijd weten echter niet altijd hoe. Daarom bieden we ze inspiratie in de vorm van vijf tips.

 

Jullie hebben vorig jaar ook al meegedaan – en gewonnen! Wat hebben jullie met het prijzengeld gedaan?

Deze mooie som geld hebben we over ons twee verdeeld. Eerst hebben we gevierd dat we een prijs hebben gewonnen door lekker uit eten te gaan in Goch. De rest van het geld hebben we op onze rekeningen gezet – misschien wel voor een studie in Nederland. Wie weet?

 

Dit jaar staat het thema vrijheid centraal. Wat is vrijheid voor jullie?

Toen we over het thema aan het nadenken waren, hebben we ons afgevraagd of wij eigenlijk wel weten wat vrijheid is. Natuurlijk denkt bij vrijheid iedereen direct aan zaken als vrijheid van meningsuiting etc. Maar uiteindelijk betekent vrijheid voor iedereen wat anders en vindt iedereen andere dingen belangrijk. Wij zijn in vrijheid opgegroeid en hebben nog nooit oorlog meegemaakt. Mogen wij wel iets over vrijheid zeggen, terwijl we ons leven in vrijheid niet anders kennen en vanzelfsprekend vinden? Toch blijft het thema actueel  – kijk alleen al naar de Oeigoeren in China en de rechten van vrouwen in Dubai. Dan merk je al hoe goed we het hier in Europa eigenlijk hebben, dat vrijheid helemaal niet vanzelfsprekend is en beschermd moet worden. Voor ons betekent vrijheid dat we onze eigen mening mogen uiten, elke religie respecteren, altijd en overal mogen reizen, aan mogen trekken wat we willen, eruit mogen zien hoe we willen en ons creatief kunnen uitleven – waarbij we nooit iemand benadelen, natuurlijk.

 

Hoe hebben jullie de workshopdag in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, aan het begin van de projectfase, ervaren?

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek heeft ons echt de ogen geopend. Vooral de nagebootste bunker maakte veel indruk op ons. Normaal gesproken hoor je alleen via verhalen hoe het is om in een bunker te zitten, maar nu konden we er echt zelf in plaatsnemen en de bommen horen. Daardoor hebben we het thema op een heel andere manier ervaren. Daarnaast kwam de geschiedenis heel dichtbij doordat we de uniformen, documenten en ruimtes met eigen ogen konden zien.

 

Wat hebben jullie zelf met Nederland?

We gaan allebei vaak op vakantie naar Nederland, aangezien we dicht bij de grens wonen. We vinden het leuk om de cultuur te leren kennen, frietjes en bitterballen te eten en naar het strand te gaan.


Gerelateerd/Ander nieuws

03-07/20

De mooiste foto´s winnen – Fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal is dit jaar weer op zoek naar creatieve fotografen die mee willen doen aan de jaarlijkse fotowedstrijd. Het thema is dit jaar “Samen sterker” en de wedstrijd staat open voor alle inwoners van de Euregio Rijn-Waal.

30-06/20

INTERREG-stuurgroep keurt nieuw media-project goed

De INTERREG-stuurgroep voor de Euregio Rijn-Waal heeft eind juni een nieuw project goedgekeurd. Met het project “Nachrichten/Nieuws” wordt in totaal bijna € 700.000 in de Euregio Rijn-Waal geïnvesteerd.

26-06/20

Corona Update Euregio Rijn-Waal: nieuwe versoepelingen Nederlnd

Hier vindt u sinds 4 mei regelmatig een update met betrekking tot verspreiding van het corona-virus in de Euregio Rijn-Waal en de maatregelen die in beide landen gelden.