Leerlingen met en zonder lichamelijke beperking doen mee

03-03/20


Een tijdlijn met daarop verschillende gebeurtenissen die iets te maken hebben met vrijheid, aangevuld met interessante interviews en achtergrondinformatie, samengevat in een filmpje.

 

Dat is de inzending van tien 4-havoscholieren van het Nijmeegse Dominicus College voor de Euregionale Scholenwedstrijd, die dit jaar voor de tweede keer door de Euregio Rijn-Waal georganiseerd wordt.

 

Het thema van de Scholenwedstrijd is dit jaar ’75 jaar vrijheid – leven in de grensregio’. Scholiere Karlijn legt uit hoe ze hun inzending bedacht hebben: “We zijn gaan brainstormen: welke gebeurtenissen in Nederland en Duitsland na de Tweede Wereldoorlog hadden allemaal met vrijheid te maken?” Karlijn en haar klasgenoten concludeerden dat dat er nogal wat waren: niet alleen duidelijk gerelateerde gebeurtenissen zoals de bouw en val van de Berlijnse Muur en de invoering van het Verdrag van Schengen, maar ook zaken als de studentenprotesten in de jaren 60, de oprichting van de NAVO, de opkomst van de RAF, de aanslag in Apeldoorn op Koninginnedag en het neerstorten van vlucht MH17. Ook de Duitse grondwet uit 1949, de protesten tegen de oorlog in Vietnam en het homohuwelijk komen in de inzending aan bod. “Daaruit hebben we vier hoofdthema’s gekozen”, zegt scholiereGuusje. “De bevrijding, het IJzeren Gordijn en LHBT. Het vierde thema is ‘leven met een beperking’.”

 

“Deelname aan Scholenwedstrijd geeft extra inhoud aan vak Duits”

Dat laatste thema komt niet zomaar uit de lucht vallen. In het Dominicus College is namelijk een bijzondere school gevestigd: de Monnikskap. “Het is de enige reguliere school voor voortgezet onderwijs in Nederland waar jongeren met een lichamelijke beperking of chronische ziekte door middel van maatwerk een havo- of vwo-diploma kunnen halen”, vertelt Imke Barth, docent Duits aan het Dominicus College. Samen met haar collega Jeroen Pouwels van het vak Nederlands begeleidt ze de groep leerlingen bij hun deelname aan de Scholenwedstrijd. “Deze groep bestaat uit leerlingen van de Monnikskap én van het reguliere onderwijs van het Dominicus College”, aldus Barth. “En dat gaat heel goed.”

Waarom heeft ze haar klas opgegeven voor de Scholenwedstrijd? “Ik vind het belangrijk dat de scholieren zich bezighouden met Duitsland en de Duitse taal”, legt Barth uit. “Door mee te doen aan de wedstrijd kan ik extra inhoud geven aan het vak Duits. Bovendien ben je zo als leraar en scholier heel anders samen aan het werk – de scholieren hebben veel meer vrijheid. Dat is erg leuk om te zien.”

 

Filmpje vol achtergrondinformatie en interviews

De gebeurtenissen op de tijdlijn worden vergezeld door stukjes achtergrondinformatie en informatieve interviews met personen die de gebeurtenis hebben meegemaakt. Zo hebben Karlijn en klasgenoot Mees samen een Duitse vrouw uit Kleve geïnterviewd, die de oorlog meegemaakt heeft. Scholiere Irene heeft zich op het thema ‘LHBT’ gericht. Waarom vindt ze dat onderwerp zo interessant? “Het is me opgevallen dat in Nederland het homohuwelijk al sinds 2001 legaal is, en in Duitsland pas sinds 2017. Het zijn moderne buurlanden, hoe kan het dat het in Duitsland zo lang geduurd heeft?” vraagt ze zich af. “Het is een onderwerp dat heel veel met vrijheid te maken heeft.” En wat is voor haar zelf nu eigenlijk vrijheid? “Vrijheid is voor mij dat je kan zijn wie je wil en kan zeggen wat je wil – zolang je daarbij rekening houdt met anderen en hen in hun waarde laat”, besluit Irene.


Gerelateerd/Ander nieuws

29-05/20

Nieuwe wandelroute roept op tot verzoening

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er hard gestreden in de Ooijpolder bij Nijmegen tussen de Thornsche Molen en Zyfflich. Wanneer je vandaag de dag door het polderlandschap loopt merk je weinig meer van de zware strijd die hier geleverd werd.

29-05/20

Corona Update Euregio Rijn-Waal: nieuwe versoepelingen NL, NRW

Hier vindt u sinds 4 mei regelmatig een update met betrekking tot verspreiding van het corona-virus in de Euregio Rijn-Waal en de maatregelen die in beide landen gelden.

14-05/20

Euregio’s willen oplossingen voor grenspendelaars die door coron

In een gezamenlijke brief aan de verantwoordelijke ministers in Duitsland, Nederland en België dringen de vijf Euregio’s aan op het vinden van overgangsoplossingen voor grenspendelaars die door de coronacrisis getroffen zijn.