Vrijheid is een groot goed voor leerlingen Gesamtschule Emmerich

25-02/20


Meedoen aan de Euregionale Scholenwedstrijd door een creatieve inzending over het thema ’75 jaar vrijheid – leven in de grensregio’ in te sturen? Dat leek de 22 leerlingen uit de ‘8. Klasse’ (vergelijkbaar met de 2e klas in Nederland) van de Gesamtschule in Emmerich wel wat.

 

De wedstrijd wordt dit jaar voor de tweede keer door de Euregio Rijn-Waal georganiseerd.

 

In het klaslokaal vol met Nederlandse posters, een kaart van Nederland en natuurlijk de Nederlandse vlag werken de scholieren enthousiast aan hun inzending voor de Euregionale Scholenwedstrijd. Tot volle tevredenheid van docente Nederlands Judith van den Heuvel. Zij heeft haar scholieren opgegeven voor de wedstrijd, omdat ze hen wil laten zien dat het vak Nederlands meer is dan alleen grammatica en woordjes: “Ik vind het belangrijk dat mijn scholieren meer van de Nederlandse cultuur meekrijgen. We doen bijvoorbeeld ook regelmatig mee aan een uitwisseling met een Nederlandse school. Zo komen ze in aanraking met Nederlandse scholieren”, aldus Van den Heuvel. “Erg belangrijk, want we zitten hier heel dicht bij Nederland en voor studie en werk is het handig om Nederlands te spreken.”

 

“Geschiedenis mag zich niet herhalen”

Volgens van den Heuvel, die zelf half Nederlands is, reageerden de scholieren enthousiast op de vraag of de groep mee zou willen doen aan de Scholenwedstrijd. “Op deze school wordt veel in projectvorm gewerkt, dus dat was niet nieuw voor ze. Eigenlijk wilden we graag posters maken, maar al gauw merkten de scholieren dat ze daar niet al hun ideeën in kwijt konden. Dus hebben ze zelf het idee voor een filmpje aangedragen”, legt Van den Heuvel trots uit. Het thema van de Scholenwedstrijd dit jaar vindt ze super. “We mogen nooit vergeten wat er 75 jaar geleden gebeurd is en ik vind het belangrijk om de scholieren daarvan bewust te maken”, aldus Van den Heuvel. “De geschiedenis mag zich niet herhalen.”

 

LHBT, smeltkroes van culturen en emancipatie

Wat hebben de leerlingen precies voor een inzending gemaakt? Scholiere Pia legt het uit: “We hebben in drie groepjes gewerkt en elk groepje heeft zich op bepaalde aspecten van vrijheid gericht. We hebben enkele scènes gespeeld waarin vrijheid centraal stond en die zijn uiteindelijk tot één filmpje samengevoegd.” De scholieren wilden het thema breder maken dan alleen de herwonnen vrijheid vlak na de oorlog, vertelt Pia. “In het filmpje komen verschillende soorten vrijheid aan bod, bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting en LHBT. Ook hebben we een scène waarin een jongen wordt uitgescholden omdat hij uit het buitenland komt en niet Duits is. Een smeltkroes van culturen is dus ook één van de thema’s.” “Daarnaast hebben we een scène waarin emancipatie en gelijkheid tussen man en vrouw een grote rol spelen”, vult klasgenote Bridget aan.

 

“Soms weet ik niet eens of ik in Nederland of in Duitsland ben”

De scholieren komen regelmatig in Nederland: diverse leerlingen hebben er familie of vrienden, gaan er boodschappen doen of gaan er een dagje weg of op vakantie. “Soms ben ik in de buurt van de grens en weet ik niet eens of ik in Nederland of in Duitsland ben”, lacht leerling Civano. Op de vraag wat vrijheid is, komen verschillende antwoorden. Volgens scholier Melvin en Pia betekent vrijheid vooral dat er geen oorlog is, terwijl klasgenoot Sharon vindt dat tolerantie ook een vorm van vrijheid is. “Vrijheid is ook dat mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben”, vindt scholiere Katharina. “En dat niemand jou vertelt hoe je je leven moet leiden, maar je dat zelf kan bepalen.” Daar is klasgenoot Sharif het wel mee eens: “Iedereen moet kunnen leven zoals hij of zij dat wil, zonder bang te hoeven zijn voor represailles”, besluit hij. En zo is het maar net.


Gerelateerd/Ander nieuws

29-05/20

Nieuwe wandelroute roept op tot verzoening

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er hard gestreden in de Ooijpolder bij Nijmegen tussen de Thornsche Molen en Zyfflich. Wanneer je vandaag de dag door het polderlandschap loopt merk je weinig meer van de zware strijd die hier geleverd werd.

29-05/20

Corona Update Euregio Rijn-Waal: nieuwe versoepelingen NL, NRW

Hier vindt u sinds 4 mei regelmatig een update met betrekking tot verspreiding van het corona-virus in de Euregio Rijn-Waal en de maatregelen die in beide landen gelden.

14-05/20

Euregio’s willen oplossingen voor grenspendelaars die door coron

In een gezamenlijke brief aan de verantwoordelijke ministers in Duitsland, Nederland en België dringen de vijf Euregio’s aan op het vinden van overgangsoplossingen voor grenspendelaars die door de coronacrisis getroffen zijn.