INTERREG-initiatief Super-Surf wint D-NL economieprijs 2019

07-11/19


Het Duits-Nederlandse INTERREG-project SuperSurf begon als een van de 35 kandidaten en won uiteindelijk op 4 november de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2019.

 

 

De Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie is een jaarlijkse uitverkiezing door de Duits-Nederlandse Handelskamer van bedrijven en projecten die met nieuwe ideeën zowel in het eigen land als in het buurland succesvol zijn.

 

SuperSurf is ontwikkeld als onderdeel van het Duits-Nederlandse INTERREG-project ‘Rocket’. SuperSurf is opgezet door zes bedrijven die gezamenlijk de massaproductie van waterstofbrandstofcellen mogelijk hebben gemaakt. Zij hebben bijzonder nauwkeurige optische 2D- en 3D-meetsystemen ontwikkeld waarmee fabrikanten van brandstofcellen voor het eerst een constante kwaliteit kunnen garanderen. Sjoerd Zoete, INTERREG programma-manager bij de Euregio Rijn-Waal: "SuperSurf is een perfect voorbeeld van wat onze twee landen kunnen presteren, als ondernemers uit de grensregio hun innovatieve krachten bundelen".

 

Waterstof-brandstofcellen zijn een van de belangrijkste technologiën voor een emissievrije mobiliteit. Het nadeel is dat ze nog niet massaal worden geproduceerd. Dat komt door het gebrek aan betrouwbare kwaliteitscontrole voor de zeer gevoelige componenten. Het Duits-Nederlandse project SuperSurf heeft dit complexe probleem nu opgelost en verkoopt nu bijzonder nauwkeurige optische 2D- en 3D-meetsystemen. Volgend op het project richten de partners een binationaal bedrijf op dat brandstofcelbussen voor het openbaar vervoer gaat produceren. SuperSurf bestaat uit de bedrijven: ADREM GmbH (Oldenburg, Niedersachsen), Demcon (Focal) B.V. (Enschede, NL), Hymove B.V. (Arnhem, NL), NanoFocus AG (Oberhausen, NRW), Nedstack B.V. (Arnhem, NL) en ZBT – Zentrum für Brennstoffzellentechnologie (Duisburg, NRW).

 

Dit project wordt in het kader van het INTERREG-programma door de Europese Unie, Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, MB Niedersachsen en MWIDE NRW financieel ondersteund.


Gerelateerd/Ander nieuws

16-03/20

Euregio Rijn-Waal alleen telefonisch en per mail bereikbaar

In verband met de maatregelen die zowel de Nederlandse overheid alsook de overheid van Nordrhein-Westfalen hebben genomen om de verspreiding van het corona-virus zo veel mogelijk te beperken, hebben wij besloten om per direct in elk geval tot en met 6 april alle publiekscontact te vermijden.

13-03/20

GrensInfoPunt: digitaal of telefonisch advies

Gezien het aantal toenemende coronabesmettingen worden er tot nader order geen persoonlijke adviesgesprekken meer gehouden bij het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal.

11-03/20

800 mbo-studenten Goethe-certificaat Duits

Op 12-13 februari 2020 vond weer een assessorentraining plaats voor docenten Duits om Goethe-examens af te kunnen nemen in het mbo.