INTERREG-initiatief Super-Surf wint D-NL economieprijs 2019

07-11/19


Het Duits-Nederlandse INTERREG-project SuperSurf begon als een van de 35 kandidaten en won uiteindelijk op 4 november de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2019.

 

 

De Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie is een jaarlijkse uitverkiezing door de Duits-Nederlandse Handelskamer van bedrijven en projecten die met nieuwe ideeën zowel in het eigen land als in het buurland succesvol zijn.

 

SuperSurf is ontwikkeld als onderdeel van het Duits-Nederlandse INTERREG-project ‘Rocket’. SuperSurf is opgezet door zes bedrijven die gezamenlijk de massaproductie van waterstofbrandstofcellen mogelijk hebben gemaakt. Zij hebben bijzonder nauwkeurige optische 2D- en 3D-meetsystemen ontwikkeld waarmee fabrikanten van brandstofcellen voor het eerst een constante kwaliteit kunnen garanderen. Sjoerd Zoete, INTERREG programma-manager bij de Euregio Rijn-Waal: "SuperSurf is een perfect voorbeeld van wat onze twee landen kunnen presteren, als ondernemers uit de grensregio hun innovatieve krachten bundelen".

 

Waterstof-brandstofcellen zijn een van de belangrijkste technologiën voor een emissievrije mobiliteit. Het nadeel is dat ze nog niet massaal worden geproduceerd. Dat komt door het gebrek aan betrouwbare kwaliteitscontrole voor de zeer gevoelige componenten. Het Duits-Nederlandse project SuperSurf heeft dit complexe probleem nu opgelost en verkoopt nu bijzonder nauwkeurige optische 2D- en 3D-meetsystemen. Volgend op het project richten de partners een binationaal bedrijf op dat brandstofcelbussen voor het openbaar vervoer gaat produceren. SuperSurf bestaat uit de bedrijven: ADREM GmbH (Oldenburg, Niedersachsen), Demcon (Focal) B.V. (Enschede, NL), Hymove B.V. (Arnhem, NL), NanoFocus AG (Oberhausen, NRW), Nedstack B.V. (Arnhem, NL) en ZBT – Zentrum für Brennstoffzellentechnologie (Duisburg, NRW).

 

Dit project wordt in het kader van het INTERREG-programma door de Europese Unie, Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, MB Niedersachsen en MWIDE NRW financieel ondersteund.


Gerelateerd/Ander nieuws

12-11/19

De Europese arbeidsmarkt: experts bijeen in Wunderland Kalkar

Het jaarlijkse EURES crossborder seminar, dat afgelopen week plaatsvond in Wunderland Kalkar, stond dit jaar in het teken van werken in Europa – met name van grenswerken in Duitsland, Nederland en België.

07-11/19

INTERREG-initiatief Super-Surf wint D-NL economieprijs 2019

Het Duits-Nederlandse INTERREG-project SuperSurf begon als een van de 35 kandidaten en won uiteindelijk op 4 november de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2019.

06-11/19

Kennisuitwisseling zelfrijdende shuttles

Ruim 60 Duitse en Nederlandse ondernemers, technici, juristen, vervoerders, stadsplanners, verzekeraars en verkeersjuristen spraken op 24 oktober op Flughafen Weeze samen over de kansen en problemen van autonoom rijdende passagiershuttles.