Succesvolle workshop "Agro Cross Border"

19-09/19


Woensdag, 18-09-2019 vond in het tuinbouwgebied NEXT GARDEN - Bergerden in de Gemeente Lingewaard een Duits-Nederlandse Workshop rond het thema Agrobusiness met focus op duurzame energiewinning en –distributie plaats.

 

De Euregio Rijn-Waal ondersteunt het project “Agro Cross Borders” in het kader van „People to People“ met middelen van het EU-programma Deutschland-Nederland.

 

Aan de hand van de gebiedsontwikkeling Bergerden werd de deelnemers duidelijk uitgelegd, hoe de tuinbouw in dit gebied zich dankzij stevige investeringen door de ondernemers zelf tot een hotspot in de tuinbouw tussen Arnhem en Nijmegen heeft ontwikkeld.

 

Een collectief gietwatersysteem en een collectieve energievoorziening voor het hele tuinbouwgebied zorgen er voor, dat de ondernemers in dit ca. 350 ha grote gebied efficiënt en met een kleinere ecologische footprint kunnen produceren en hierdoor succesvol aan de eisen van de consument kunnen voldoen.

Bijzonder indrukwekkend voor de meer dan 40 deelnemers was de drijvende zonnepaneel-installatie van ca. 1,5 ha waarmee naast de tuinbouwbedrijven ook ca. 600 huishoudens in de gemeente Lingewaard van stroom kunnen worden voorzien. Deze installatie is op dit moment één van de grootste in Europa.

 

De bijeenkomst bij het bedrijf Van Genderen - Royal Berry liet weer eens duidelijk zien, welke invloed nationaal subsidiebeleid voor duurzame energie heeft op de toepassing van duurzame en innovatieve technieken op de tuinbouw.


Gerelateerd/Ander nieuws

08-04/24

Openbare aanbestedingsprocedure gestart

Tussentijdse evaluatie & stakeholderconsultatie

02-04/24

Europaparlementariër Jens Geier bezoekt de Euregio Rijn-Waal

Europarlementariër Jens Geier bracht op 25 maart 2024 een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal. Hier sprak de heer Geier met Andreas Kochs, secretaris en Heidi de Ruiter, plv. secretaris van de Euregio Rijn-Waal.

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.