Inschrijving Euregionale scholenwedstrijd geopend

17-09/19


‘75 jaar vrijheid – leven in de grensregio’: onder dit motto vindt dit jaar voor de tweede keer de Euregionale Scholenwedstrijd van de Euregio Rijn-Waal plaats.

 

Na de succesvolle primeur vorig jaar nodigt het Nederlandse-Duitse openbare lichaam opnieuw middelbare scholen – in Nederland uit de regio’s Arnhem-Nijmegen, West-Veluwe, Zuid-West-Gelderland, Noordoost-Brabant en Noord-Limburg – uit om mee te doen. De scholen moeten zich uiterlijk 31 oktober 2019 aanmelden; de inzendingen kunnen tot en met 31 januari 2020 ingestuurd worden.

 

Nederland en Duitsland: twee landen die altijd al veel met elkaar te maken hadden. Wie in de grensregio woont, gaat graag naar Duitsland om er boodschappen te doen of te winkelen. Ook in de politiek, het bedrijfsleven en het toerisme hebben we nauwe banden met de Duitsers. Maar dat is niet altijd zo geweest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Nederland vanaf 1940 door de Duitsers bezet – en pas in 1944 konden de geallieerden in Nederland en andere Europese landen beginnen met de bevrijding. “Daarom is het thema van de Euregionale Scholenwedstrijd dit schooljaar ‘75 jaar vrijheid – leven in de grensregio’”, legt projectcoördinator Heidi de Ruiter van de Euregio Rijn-Waal uit.

 

Het buurland beter leren kennen

In hun inzendingen dienen de 12- tot 18-jarige scholieren zich bezig te houden met vragen als ‘Hoe zou de grensregio eruitzien als Nederlanders en Duitsers niet in vrijheid (samen) konden leven?’, ‘Wat kunnen Nederlanders en Duitsers van elkaar leren?’ en ‘Hoe zien de komende 75 jaar eruit?’. “We dagen de scholieren uit om creatieve inzendingen over dit thema in te sturen”, zegt De Ruiter. “Bovendien hopen we dat ze op deze manier ook hun kennis van de Duitse taal en cultuur verbeteren.”

Of het nu gaat om een filmpje, een Instagram-story, een stripverhaal, poetry slam, street art, een liedje, theater of musical: alle soorten inzendingen zijn welkom. Ter inspiratie organiseert de Euregio Rijn-Waal in november en december samen met het Vrijheidsmuseum in Groesbeek workshops. Daar zullen de scholieren ook Duitse leeftijdsgenootjes leren kennen. De grote finale van de Euregionale Scholenwedstrijd, die door het Nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen mogelijk gemaakt wordt, vindt plaats in maart 2020. Dan worden er in drie categorieën prijzen uitgereikt. “In elke categorie winnen de drie beste inzendingen leuke prijzen”, kan De Ruiter alvast beloven.

 

Aanmelden tot en met 31 oktober

Het aanmeldformulier en alle belangrijke informatie over deelname kunnen leraren en scholieren hier vinden


Gerelateerd/Ander nieuws

25-05/20

Corona Update Euregio Rijn-Waal: nieuwe versoepelingen NL 01-06

Hier vindt u sinds 4 mei regelmatig een update met betrekking tot verspreiding van het corona-virus in de Euregio Rijn-Waal en de maatregelen die in beide landen gelden.

14-05/20

Euregio’s willen oplossingen voor grenspendelaars die door coron

In een gezamenlijke brief aan de verantwoordelijke ministers in Duitsland, Nederland en België dringen de vijf Euregio’s aan op het vinden van overgangsoplossingen voor grenspendelaars die door de coronacrisis getroffen zijn.

14-05/20

Euregionale Scholenwedstrijd: laatste winnende scholen bezocht

Inmiddels zijn alle winnaars van de Euregionale Scholenwedstrijd bekend en hebben hun prijzen ontvangen. De deelnemende scholieren hebben een geldbedrag voor de hele klas gewonnen.