Startschot voor project X-Borders voor digital startups

12-09/19


Het INTERREG-project ‘Hubs Connected Crossing Borders’ is officieel gestart. Op dinsdag 3 september 2019 vond bij ontwikkelingsmaatschappij Oost NL de kick-off bijeenkomst plaats, waarbij verschillende projectpartners en hubs aanwezig waren.

 

‘X-Borders’ richt zich op Nederlandse en Duitse startups die het ecosysteem en de markt van het buurland willen verkennen. Zij krijgen door middel van een ‘Event Exchange’ en een ‘Get Connected Week’ de mogelijkheid om kennis uit te wisselen met partnerregio’s, evenementen te bezoeken en ideeën te pitchen voor investeerders. Oost NL treedt op als leadpartner in dit digital startupproject.

 

De samenwerking tussen startups aan weerszijden van de grens is met een intentieverklaring bekrachtigd door de Provincie Gelderland en het Ministerie van Economie, Innovatie, Digitalisering en Energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW). Het grensoverschrijdende programma heeft als belangrijke doelstelling het verzamelen en delen van kennis en netwerken om bewustzijn te creëren voor het ecosysteem aan beide kanten van de grens.

 

“Nederlanders en Duitsers vullen elkaar op veel vlakken aan. Tegelijkertijd zien we dat de ecosystemen in beide landen nog onvoldoende met elkaar vervlochten zijn. Met het X-Borders-programma willen wij de interactie tussen startups en hubs in Nederland en Duitsland versterken," aldus projectleider Hans Brouwers.

 

Programma

Het X-Borders-project bestaat uit een ‘Event Exchange’ en een ‘Get Connected Week’. Tijdens de ‘Event Exchange’ wordt startups uit Nederland en Duitsland de mogelijkheid geboden om evenementen in het buurland te bezoeken om de groei van hun bedrijf te stimuleren. Zo kunnen startups hun ideeën voor een publiek met gevestigde bedrijven en investeerders pitchen en hun netwerk uitbreiden. Tijdens de ‘Get Connected Week’ worden geselecteerde startups gedurende een werkweek (ma-vr) bij een partner-hub in het buurland ondergebracht. Startups volgen daarbij een intensief programma waarin zij onder begeleiding van de hub hun businesscases kunnen valideren om toegang krijgen tot nieuwe markten en de kans op investeringen te vergroten. Digital startups die aan het programma willen deelnemen, kunnen zich aanmelden via de volgende link: https://x-borders.eu/apply-now/.

 

Uitwisseling biedt veel kansen

Intensieve samenwerking biedt veel kansen voor Duitse en Nederlandse startups. Oost-Nederland is traditioneel sterk op het gebied van Agrofood (Wageningen), Health (Nijmegen), Energie (Arnhem) en High Tech (Enschede). Digital startups die actief zijn binnen deze domeinen, een grensoverschrijdende ambitie hebben en tenminste over een Minimum Viable Product (MVP) beschikken, komen in aanmerking voor het uitwisselingsprogramma.

 

Grensoverschrijdend netwerk

‘Hubs Connected Crossing Borders’ biedt activiteiten die werken als katalysator om crossborder-activiteiten met startups te realiseren. Dit moet uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van instrumenten om startups in hun verdere ontwikkeling te ondersteunen. Vanuit Gelderland zijn Health Valley, Foodvalley NL, Briskr, KIEMT, IPKW, StartLife, Starthub Wageningen, Novio Tech Campus en Gelderland Valoriseert betrokken, terwijl vanuit Limburg en Overijssel respectievelijk Brightlands en Novel-T zijn aangehaakt. Daarnaast is ook Techleap.NL, het voormalige StartupDelta met special Envoy Prins Constantijn van Oranje, aan het project verbonden. Aan Duitse zijde nemen de zes verschillende ‘Digihubs’ uit Münster, Essen, Düsseldorf, Köln, Aachen en Bonn deel aan het X-Borders-project.

 

Meer informatie via https://x-borders.eu/.

​​

Dit project wordt in het kader van het INTERREG-programma financieel ondersteund door de Europese Unie en de INTERREG-partners.


Gerelateerd/Ander nieuws

08-04/24

Openbare aanbestedingsprocedure gestart

Tussentijdse evaluatie & stakeholderconsultatie

02-04/24

Europaparlementariër Jens Geier bezoekt de Euregio Rijn-Waal

Europarlementariër Jens Geier bracht op 25 maart 2024 een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal. Hier sprak de heer Geier met Andreas Kochs, secretaris en Heidi de Ruiter, plv. secretaris van de Euregio Rijn-Waal.

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.