De Britten blijven in Europa

01-08/19


Eind juni bezochten de Euregio-ambassadeurs de Britse consul-generaal in het consulaat-generaal in Düsseldorf.

 

Er werd met name gesproken over de Duits-Britse verhoudingen in verleden, heden en toekomst, waarbij de betrekkingen met Nordrhein-Westfalen, ook met het ook op Nederland centraal stonden.

 

Sir Sebastian Wood, de Britse ambassadeur in Duitsland ziet de huidige situatie met betrekking tot de Brexit als een driehoek, bestaande uit ten eerste de comprimisloze voorstanders van Brexit, die zonder verdrag de EU willen verlaten, ten tweede de Brexit-tegenstanders, die een Brexit-exit willen en ten derde de 27 EU-lidstaten, waarvoor het met premier May gesloten verdrag nog bestand heeft. Alle partijen moeten bewegen. De grootste hindernis is daarbij de “backstop”, die de verhoudingen tussen Ierland, Noord-Ierland, Groot-Brittannië en de EU moet regelen.

 

De Brexit betekent echter in geen geval het afscheid van de vrienden en partners in Europa. Rafe Courage benadrukte daarbij de wens van die Britse regierung om de uitstekende relaties met de Europese buren ook na de Brexit voort te zetten. Nederland en Duitsland spelen daarbij een centrale rol.

Sinds het Brexit-besluit drie jaar geleden kennen talrijke Duits-Britse stedenbanden en maatschappelijke organisaties een revival. Ook de universiteiten en bedrijven versterken de bestaande banden, initiatieven en projecten en zoeken naar nieuwe vormen van samenwerking.

 

Aan het einde van het gesprek concludeerde Erwin Schmitz “Dit was een heel interessant gesprek, waarin wij in het bijzonder een goed inzicht in de Britse cultuur en mentaliteit hebben gekregen. Als ik voor mijzelf spreek is mijn zicht op de Brexitdiscussie in Groot-Brittanie en hier bij ons wezenlijk duidelijker en genuanceerder geworden. De Britten lopen toch niet weg, maar de Britten blijven bij ons in… Europa”.

 

Aan het gesprek namen consul-generaal Rafe Courage, zijn medewerkers Dr. Liam Harris en Petra Gabriele, Euregio-secretaris Sjaak Kamps, zijn plaatsvervanger Andreas Kochs en de Euregio-ambassadeurs Regina Schneider, Erwin Schmitz, Jos Verbeeten, Jan van Zomeren en Robert Tonks deel. Het idee voor dit bezoek kwam van de nieuwe Duisburger Euregio-Ambassadeur Robert Tonks.


Gerelateerd/Ander nieuws

19-08/19

Digipee verzamelt urine tijdens de 4Daagse

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse heeft de start-up Medipee uit Moers, lead partner van het INTERREG-project Digipee, in samenwerking met het Radboud UMC de urine van 120 deelnemers verzameld.

19-08/19

Dynamic Borders - Nederlandse collega’s op bezoek bij Weeze

Hoe werken gemeenteambtenaren over de grens? Welke verschillen zijn er tussen de Nederlandse en de Duitse gemeentelijke organisaties? Hoe worden over de grens de interne processen georganiseerd?

16-08/19

Subsidieregeling "75 jaar vrijheid"

In de Euregio Rijn-Waal worden in 2019 en 2020 diverse herdenkingsbijeenkomsten en bevrijdingsactiviteiten georganiseerd, waaronder diverse gezamenlijke Nederlands-Duitse activiteiten.