De Britten blijven in Europa

01-08/19


Eind juni bezochten de Euregio-ambassadeurs de Britse consul-generaal in het consulaat-generaal in Düsseldorf.

 

Er werd met name gesproken over de Duits-Britse verhoudingen in verleden, heden en toekomst, waarbij de betrekkingen met Nordrhein-Westfalen, ook met het ook op Nederland centraal stonden.

 

Sir Sebastian Wood, de Britse ambassadeur in Duitsland ziet de huidige situatie met betrekking tot de Brexit als een driehoek, bestaande uit ten eerste de comprimisloze voorstanders van Brexit, die zonder verdrag de EU willen verlaten, ten tweede de Brexit-tegenstanders, die een Brexit-exit willen en ten derde de 27 EU-lidstaten, waarvoor het met premier May gesloten verdrag nog bestand heeft. Alle partijen moeten bewegen. De grootste hindernis is daarbij de “backstop”, die de verhoudingen tussen Ierland, Noord-Ierland, Groot-Brittannië en de EU moet regelen.

 

De Brexit betekent echter in geen geval het afscheid van de vrienden en partners in Europa. Rafe Courage benadrukte daarbij de wens van die Britse regierung om de uitstekende relaties met de Europese buren ook na de Brexit voort te zetten. Nederland en Duitsland spelen daarbij een centrale rol.

Sinds het Brexit-besluit drie jaar geleden kennen talrijke Duits-Britse stedenbanden en maatschappelijke organisaties een revival. Ook de universiteiten en bedrijven versterken de bestaande banden, initiatieven en projecten en zoeken naar nieuwe vormen van samenwerking.

 

Aan het einde van het gesprek concludeerde Erwin Schmitz “Dit was een heel interessant gesprek, waarin wij in het bijzonder een goed inzicht in de Britse cultuur en mentaliteit hebben gekregen. Als ik voor mijzelf spreek is mijn zicht op de Brexitdiscussie in Groot-Brittanie en hier bij ons wezenlijk duidelijker en genuanceerder geworden. De Britten lopen toch niet weg, maar de Britten blijven bij ons in… Europa”.

 

Aan het gesprek namen consul-generaal Rafe Courage, zijn medewerkers Dr. Liam Harris en Petra Gabriele, Euregio-secretaris Sjaak Kamps, zijn plaatsvervanger Andreas Kochs en de Euregio-ambassadeurs Regina Schneider, Erwin Schmitz, Jos Verbeeten, Jan van Zomeren en Robert Tonks deel. Het idee voor dit bezoek kwam van de nieuwe Duisburger Euregio-Ambassadeur Robert Tonks.


Gerelateerd/Ander nieuws

15-10/19

De mooiste foto´s winnen – ook uw stem telt!

Zo´n 100 foto´s afkomstig van 35 verschillende fotografen waren het mooie resultaat van onze fotowedstrijd "Blik over de grens", waarbij wij Nederlandse en Duitse hobbyfotografen uit de Euregio Rijn-Waal vroegen om een letterlijk een blik over de grens te werpen en hun mooiste plek aan de andere kant van de grens te fotograferen.

08-10/19

Rocket-Innovatieproject voor Economieprijs DNHK genomineerd

Al meer dan 10 jaar reikt de Duits-Nederlandse Handelskamer de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie uit.

19-09/19

Succesvolle workshop "Agro Cross Border"

Woensdag, 18-09-2019 vond in het tuinbouwgebied NEXT GARDEN - Bergerden in de Gemeente Lingewaard een Duits-Nederlandse Workshop rond het thema Agrobusiness met focus op duurzame energiewinning en –distributie plaats.