Commissaris van de Koning John Berends op kennismakingsbezoek

12-07/19


John Berends is sinds enkele maanden Commissaris van de Koning in de provincie Gelderland. Op uitnodiging van Euregio-voorzitter Ulrich Francken bracht hij samen met Doede Sijtsma, Duitslandvertegenwoordiger bij de provincie , op 11 juli een werkbezoek aan de Euregio Rijn-Waal.

 

Het programma begon met een bezoek aan het Duitse Elten bij Emmerich, waar burgemeester Hinze met de heer Berends sprak over thema´s als grenspendelaars, het ontbreken van OV-chipkaartlezers op de stations van Elten en Emmerich en de aanleg van de Betuweroute door zijn gemeente. Ook het belang van de haven van Emmerich voor de Liemers en de Achterhoek kwam aan bod. De onderwerpen kwamen tot leven tijdens enkele stops bij het station van Elten en de haven van Emmerich.

 

Het bezoek werd voortgezet met een kort bezoek aan het secretariaat van de Euregio Rijn-Waal in Haus Schmithausen en de Hochschule Rhein-Waal. Tijdens een wandeling over de campus berichtte Dr. Gerd Heusipp over de snelle ontwikkeling van deze nog nieuwe hogeschool, die in tien jaar tijd is uitgegroeid tot een hogeschool met meer dan 7.000 studenten. Ook de samenwerking met de HAN, de Radboud Universiteit en de Universiteit Wageningen werd gethematiseerd.

 

De dag werd afgesloten met een bezoek aan Kranenburg. Tijdens een stop bij de Euregio Realschule werd dit bijzondere concept toegelicht en werd er verder gesproken over de erkenning van diploma´s en het belang van buurtaalonderwijs voor de grensstreek. In het oude station van Kranenburg sprak de commissaris met loco-burgemeester Norbert Janssen tenslotte nog over het belang van goede (OV-)verbindingen tussen Kleve en Kranenburg en Groesbeek en Nijmegen. Een geslaagd voorbeeld is het op 7 juni geopende snelfietspad tussen Kleve en Kranenburg, dat aansluit op het al bestaande fietspad tussen Kranenburg en Groesbeek.

 

Euregio-secretaris Sjaak Kamps blikt met een goed gevoel terug op het bezoek: “Gelderland is een belangrijke provincie voor onze organisatie en wij zijn blij, dat ook de nieuwe commissaris John Berends oog heeft voor de grensoverschrijdende thema´s en uitdagingen en verheugen ons op een prettige samenwerking”.


Gerelateerd/Ander nieuws

15-03/24

Netwerkbijeenkomst Euregioraad goed bezocht

Op donderdag 14 maart 2024 vond de jaarlijkse netwerkbijeenkomst voor de leden van de Euregioraad van de Euregio Rijn-Waal plaats. Ruim 40 Euregioraadsleden en ambtelijke contactpersonen kwamen in het Euregio-Forum bijeen en spraken over diverse thema’s.

07-03/24

Subsidiemogelijkheden 80 Jaar Vrijheid

Dit jaar is het 80 jaar geleden, dat de bevrijding van Nederland begon. 2025 is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. In de Euregio Rijn-Waal worden in 2024 en 2025 diverse herdenkingsbijeenkomsten en bevrijdingsactiviteiten georganiseerd, waaronder diverse gezamenlijke Nederlands-Duitse activiteiten.

05-03/24

GrensInfoPunt te gast bij studiebeurs in Düsseldorf

Op donderdag 1 februari 2024 waren de collega´s van ons GrensInfoPunt te gast op de jaarlijkse interne studiebeurs voor de leerlingen van de bovenbouw van het St. Ursula Gymnasium in Düsseldorf.