Euregio-contactpersonen ontdekken Goch

25-06/19


Op 19 juni vond de jaarlijkse contactpersonendag van de Euregio Rijn-Waal plaats.

 

Ruim 25 lidgemeenten hadden zich voor deze bijeenkomst aangemeld om zo hun grensoverschrijdende contacten te versterken en de andere Nederlandse en Duitse gemeenten beter te leren kennen.

 

De dag begon in het gemeentehuis van de Stadt Goch, waar loco-burgemeester Gaby Theissen  de contactpersonen verwelkomde. Na een interactieve voorstelronde, waar al veel ideeën voor euregionale samenwerking naar voren kwamen, lichten de medewerkers van de Euregio Rijn-Waal diverse actuele ontwikkelingen toe, waaronder de subsidiemogelijkheden in het kader van 75 jaar vrijheid, de Euregionale scholenwedstrijd, de herijking van de Strategische Agenda en de nieuwe subsidieperiode INTERREG VI. stonden diverse initiatieven op het gebied van mobiliteit en arbeidsmarkt op de agenda.

 

Het middagprogramma stond in het teken van nieuwe functies voor cultureel erfgoed en begon met een interessante rondleiding in de Viller Mühle. Deze oude industriële watermolen is door de eigenaar Heinz Bömler omgetoverd in een fascinerende museum- en culturele eventlocatie. Tijdens de rondleiding en poppenkastvoorstelling waanden de deelnemers zich even terug in de tijd. Het programma werd afgesloten met een bezoek aan Kloster Graefenthal, waar in vroeger tijden de hertogen van het Hertogdom Gelre, de voorloper van het huidige Gelderland werden begraven. In het klooster is nu een café gevestigd en de ruimtes kunnen voor diverse bijeenkomsten gehuurd worden. Na afloop was er nog ruimschoots de gelegenheid om met elkaar in gesprek te komen onder het genot van een hapje en drankje.

 

Kortom, een succesvolle en afwisselende dag, die zeker een bijdrage zal leveren aan een versterkte euregionale samenwerking.


Gerelateerd/Ander nieuws

17-02/20

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, beseffen Nijmeegse scholieren

Wat is vrijheid? Hoe had het leven in de grensregio eruitgezien als Nederlanders en Duitsers niet in vrede samen zouden kunnen leven? En hoe kunnen we onze vrijheid beschermen? Met deze vragen hebben vijf scholieren van NSG Groenewoud in Nijmegen zich de laatste weken intensief beziggehouden.

10-02/20

Eindsymposium INTERREG VA project „Zorg verbindt“ kijkt vooruit

Op 5 februari vond in het Sanadome in Nijmegen het afsluitende symposium van het INTERREG VA project “Zorg verbindt” plaats. Ca. 80 vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg, maar ook van gemeenten en andere overheidsinstanties woonden het interessante symposium bij.

04-02/20

Fietsen en wandelen in de grensregio

Afgelopen weekend, tijdens de Touristikmesse in Kalkar, zijn de 10 grensoverschrijdende fiets- en wandelroutes gepresenteerd. Deze routes, die in het kader van het INTERREG-project ‘Dynamic Borders’ zijn ontwikkeld, zijn gezamenlijk door de gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Goch en Weeze gepresenteerd.