NIeuwe grenspendelcijfers zijn bekend

29-03/19


Zuid-Limburg is de Nederlandse regio met het hoogste percentage werknemers die wonen in Duitsland of België. In 2016 was dat meer dan 5 procent. Ook in Zeeuws-Vlaanderen is het aandeel werknemers van over de grens relatief hoog: 4 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en de statistiekbureaus uit Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en België.

 

In Noord-Limburg was ruim 3 procent van de werknemers uit Duitsland afkomstig. In Twente, Achterhoek, Arnhem/Nijmegen, Midden- en Zuid-Limburg lagen de percentages in 2016 tussen 1 en 2. In de regio’s aan de andere kant van de grens zijn deze aandelen lager.

 

Door het combineren van Nederlandse en Duitse data is het mogelijk te bepalen welke nationaliteit de grenspendelaars hebben. Aan de oostgrens heeft in Zuidoost-Drenthe, Twente en de Achterhoek een meerderheid van de inkomende pendelaars de Nederlandse nationaliteit. In Noord-Limburg, Zuid-Limburg en Arnhem/Nijmegen hebben de meeste inkomende werknemers de Duitse nationaliteit.Dit zijn de ‘klassieke grenspendelaars’.

In een paar regio’s heeft een deel van de inkomende pendelaars een andere nationaliteit dan die van het woon- of werkland. In Noord-Limburg heeft een aanzienlijk deel van de inkomende pendelaars uit Duitsland de Poolse nationaliteit. Ook in de Achterhoek is dit het geval.

In de regio’s West-, Midden- en Zuidoost-Noord-Brabant heeft de meerderheid van de inkomende pendelaars uit België de Nederlandse nationaliteit. Dit geldt ook voor Zuid- en Midden-Limburg. Het gaat om Nederlandse werknemers die in België wonen. Alleen in Zeeuws-Vlaanderen heeft de grootste groep inkomende pendelaars de Belgische nationaliteit.

 

Bovenstaande cijfers zijn het resultaat van het INTERREG-project “Arbeidsmarkt in grensregio´s D-NL”. De gegevens komen van de Bundesagentur für Arbeit, het Centraal Bureau voor de Statistike Nederland en de Vlaamse Arbeidsrekening.

 

Meer statistieken vindt u in het rapport Werknemers in Nederland en buurlanden naar woonland, 2016

 

Bron foto: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/12/5-procent-werknemers-zuid-limburg-uit-buurlanden


Gerelateerd/Ander nieuws

08-04/24

Openbare aanbestedingsprocedure gestart

Tussentijdse evaluatie & stakeholderconsultatie

02-04/24

Europaparlementariër Jens Geier bezoekt de Euregio Rijn-Waal

Europarlementariër Jens Geier bracht op 25 maart 2024 een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal. Hier sprak de heer Geier met Andreas Kochs, secretaris en Heidi de Ruiter, plv. secretaris van de Euregio Rijn-Waal.

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.