Grenzeloos Gelre brengt Nederlandse en Duitse kinderen samen

21-03/19


Al meer dan 150 basisschoolkinderen uit Gelderland en het aangrenzende Duitse gebied hebben dit jaar met elkaar kennisgemaakt dankzij het Grenzeloos Gelre spel.

 

Het spel wordt gespeeld op historische locaties in het voormalige gebied van het hertogdom Gelre en maakt kinderen spelenderwijs bewust van hun gemeenschappelijke Gelderse geschiedenis. De voorloper van de huidige provincie Gelderland, het hertogdom Gelre, strekte zich namelijk uit tot ver in Duitsland.  Na Kloster Graefenthal (DUI), Geldern (DUI) en Kasteel Rosendael (NL) wordt donderdag 11 april voor de laatste keer het spel gespeeld. De locatie zal deze keer ook weer historisch relevant zijn, namelijk de musea Zutphen en de Walburgiskerk. De Ridders van Gelre zullen hier ook weer aanwezig zijn om het spel te openen!

 

Leerlingen van de J.F. Kennedyschool uit Zutphen zullen deze dag gaan samenwerken met de Duitse schoolklas van de Petrus-Canisius-Schule uit Weeze. De teams, bestaande uit twee Nederlandse en twee Duitse kinderen, maken gezamenlijke opdrachten over de middeleeuwse geschiedenis van Gelre. Zij worden begeleid door vier standen (adel, geestelijkheid, burgerij en boeren), vertegenwoordigd door vier personages in kostuum. Tijdens het spel kunnen de groepjes Gelderse munten verdienen. Maken de kinderen de opdracht goed en werken zij goed samen? Dan verdienen zij een Gelderse munt. Maar soms moeten ze ook munten ruilen en belasting betalen. Het team met de meeste munten wint uiteindelijk het spel!

 

Nederlands-Duitse samenwerking

Het spel over het hertogdom Gelre is onderdeel van het People to People project Grenzeloos Gelre in de Euregio Rijn-Waal, een samenwerkingsverband tussen erfgoedinstellingen in Gelderland en de Niederrhein. Het project wil de bekendheid van het hertogdom Gelre vergroten en daarmee de hedendaagse grens tussen Gelderland en Duitsland beslechten.

 

Gelderse stripverhaal

In aanvulling op het spel brengt Grenzeloos Gelre op 3 mei een tweetalig stripboek uit over de geschiedenis van het hertogdom. Alle basisscholen in Gelderland en het Duitse Niederrhein gebied ontvangen een gratis exemplaar met bijbehorend lesmateriaal. Zo komt de gemeenschappelijke Gelderse geschiedenis ook tot leven in de Nederlandse en Duitse klaslokalen.

 

Partners

Historischer Verein für Geldern und Umgegend e.V., Kloster Graefenthal, Geldersch Lanschap en Kasteelen, Historische Vereniging Zutphen, Erfgoed Gelderland, Omroep Gelderland.


Gerelateerd/Ander nieuws

18-04/19

INTERREG maakt werk van innovatie in de grensregio

Van digitale landbouw, les in je buurtaal tot industriële vernieuwing. De projecten ROCKET Reloaded, IoA (Internet of Agriculture) en Taal Verbindt ontvangen een subsidie van het Europese programma INTERREG Deutschland-Nederland.

18-04/19

Projectleider I-AT Provincie Gelderland gezocht

De Provincie Gelderland is op zoek naar een Projectleider I-AT en nodigt u uit een offerte uit te brengen.

08-04/19

Uitbreiding grensoverschrijdende fietssnelwegen stap dichterbij

Op 5 april presenteerden de burgemeesters Fleischhauer en Bruls van de steden Moers en Nijmegen de resultaten van een haalbaarheidsstudie naar grensoverschrijdende fietssnelwegen bij de Euregio Rijn-Waal in Kleve.