Grenzeloos Gelre brengt Nederlandse en Duitse kinderen samen

21-03/19


Al meer dan 150 basisschoolkinderen uit Gelderland en het aangrenzende Duitse gebied hebben dit jaar met elkaar kennisgemaakt dankzij het Grenzeloos Gelre spel.

 

Het spel wordt gespeeld op historische locaties in het voormalige gebied van het hertogdom Gelre en maakt kinderen spelenderwijs bewust van hun gemeenschappelijke Gelderse geschiedenis. De voorloper van de huidige provincie Gelderland, het hertogdom Gelre, strekte zich namelijk uit tot ver in Duitsland.  Na Kloster Graefenthal (DUI), Geldern (DUI) en Kasteel Rosendael (NL) wordt donderdag 11 april voor de laatste keer het spel gespeeld. De locatie zal deze keer ook weer historisch relevant zijn, namelijk de musea Zutphen en de Walburgiskerk. De Ridders van Gelre zullen hier ook weer aanwezig zijn om het spel te openen!

 

Leerlingen van de J.F. Kennedyschool uit Zutphen zullen deze dag gaan samenwerken met de Duitse schoolklas van de Petrus-Canisius-Schule uit Weeze. De teams, bestaande uit twee Nederlandse en twee Duitse kinderen, maken gezamenlijke opdrachten over de middeleeuwse geschiedenis van Gelre. Zij worden begeleid door vier standen (adel, geestelijkheid, burgerij en boeren), vertegenwoordigd door vier personages in kostuum. Tijdens het spel kunnen de groepjes Gelderse munten verdienen. Maken de kinderen de opdracht goed en werken zij goed samen? Dan verdienen zij een Gelderse munt. Maar soms moeten ze ook munten ruilen en belasting betalen. Het team met de meeste munten wint uiteindelijk het spel!

 

Nederlands-Duitse samenwerking

Het spel over het hertogdom Gelre is onderdeel van het People to People project Grenzeloos Gelre in de Euregio Rijn-Waal, een samenwerkingsverband tussen erfgoedinstellingen in Gelderland en de Niederrhein. Het project wil de bekendheid van het hertogdom Gelre vergroten en daarmee de hedendaagse grens tussen Gelderland en Duitsland beslechten.

 

Gelderse stripverhaal

In aanvulling op het spel brengt Grenzeloos Gelre op 3 mei een tweetalig stripboek uit over de geschiedenis van het hertogdom. Alle basisscholen in Gelderland en het Duitse Niederrhein gebied ontvangen een gratis exemplaar met bijbehorend lesmateriaal. Zo komt de gemeenschappelijke Gelderse geschiedenis ook tot leven in de Nederlandse en Duitse klaslokalen.

 

Partners

Historischer Verein für Geldern und Umgegend e.V., Kloster Graefenthal, Geldersch Lanschap en Kasteelen, Historische Vereniging Zutphen, Erfgoed Gelderland, Omroep Gelderland.


Gerelateerd/Ander nieuws

15-10/19

De mooiste foto´s winnen – ook uw stem telt!

Zo´n 100 foto´s afkomstig van 35 verschillende fotografen waren het mooie resultaat van onze fotowedstrijd "Blik over de grens", waarbij wij Nederlandse en Duitse hobbyfotografen uit de Euregio Rijn-Waal vroegen om een letterlijk een blik over de grens te werpen en hun mooiste plek aan de andere kant van de grens te fotograferen.

08-10/19

Rocket-Innovatieproject voor Economieprijs DNHK genomineerd

Al meer dan 10 jaar reikt de Duits-Nederlandse Handelskamer de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie uit.

19-09/19

Succesvolle workshop "Agro Cross Border"

Woensdag, 18-09-2019 vond in het tuinbouwgebied NEXT GARDEN - Bergerden in de Gemeente Lingewaard een Duits-Nederlandse Workshop rond het thema Agrobusiness met focus op duurzame energiewinning en –distributie plaats.