Trolleybus 2.0 gaat van start in Arnhem

19-03/19


Sinds afgelopen maandag (18 maart 2019) rijden er twee nieuwe trolleys in Arnhem. Deze trolleybussen kunnen 10 kilometer zonder bovenleiding rijden op zelf opgewekte energie uit accu’s. Deze innovatie is door het INTERREG-project E-Bus2020 gerealiseerd.

 

Vernieuwing

De nieuwe trolleybussen kunnen rijden zonder trolleybovenleiding. Deze bussen hebben een klein innovatief accupakket waarmee ze in staat zijn minimaal 10 kilometer zonder bovenleiding te rijden. Daardoor kunnen ze ook regionale lijndiensten voor hun rekening nemen. Ook kunnen de trolleybussen elektrisch verder rijden, bijvoorbeeld als er groot onderhoud aan de weg of straat is. Nu moet dat nog op een kleine dieselmotor.

 

Laden tijdens het rijden

Anders dan “gewone” elektrische bussen laden deze trolleybussen zich op tijdens het rijden aan de bovenleiding (doormiddel van de In Motion Charging 500-technologie). Ze hoeven daarmee dus niet uit de dienstregeling te worden genomen om opgeladen te worden, zoals dat met “gewone” elektrische bussen wel het geval is. Daardoor is er geen tijdverlies en zijn er geen extra bussen nodig waardoor deze bussen zeer efficiënt zijn.

 

Zelflerende bus

De twee nieuwe trolleybussen zijn omgebouwde bestaande trolleybussen. De dieselmotor, aggregaat en de tank zijn eruit gehaald en op die plek is een klein accupakket geplaatst. Het unieke energiemanagementsysteem dat ontwikkeld is, is zelflerend. De bus leert gaandeweg op zijn routes waar en hoeveel energie (van de bovenleiding) naar de batterijen moet gaan om het beoogde traject te kunnen afleggen. De bussen gaan in eerste instantie rijden op lijn 1 tussen Oosterbeek en Velp.

 

De voordelen van trolley 2.0 op een rij

  • geen uitstoot van luchtvervuilende stoffen (o.a. ook geen fijnstofuitstoot)
  • klimaatneutraal
  • stil
  • betrouwbaar, comfortabel en voldoende capaciteit
  • flexibel, doordat de bus ook buiten het leidingennetwerk kan doorrijden
  • betaalbaar

Internationale belangstelling

Het idee voor een trolleybus 2.0 werd binnen een grensoverschrijdend consortium bedacht en als onderdeel van het INTERREG-project E-Bus2020 door o.a. de provincie Gelderland en het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie des Landes NRW gefinancierd en gerealiseerd. Wereldwijd bestaat er interesse vanuit andere steden die met trolleybussen rijden. “Andere steden hebben ons daarbij ook ingehaald: Elders in de wereld rijden al bussen met deze techniek, met een Arnhems tintje dus. Nu krijgen wij ze ook. Het zelflerende systeem is wel helemaal nieuw en wordt nog nergens toegepast”, aldus de gemeente.


Gerelateerd/Ander nieuws

08-04/24

Openbare aanbestedingsprocedure gestart

Tussentijdse evaluatie & stakeholderconsultatie

02-04/24

Europaparlementariër Jens Geier bezoekt de Euregio Rijn-Waal

Europarlementariër Jens Geier bracht op 25 maart 2024 een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal. Hier sprak de heer Geier met Andreas Kochs, secretaris en Heidi de Ruiter, plv. secretaris van de Euregio Rijn-Waal.

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.