Primeur voor Airport Weeze: autonoom rijdende shuttles

21-02/19


Op Airport Weeze kunnen de passagiers vanaf vandaag dankzij het INTERREG-project I-AT (Interregional Automated Transport) met autonoom rijdende shuttles, zogenaamde Wepods, tussen parkeerplaats, hotel en terminal reizen.

 

Gedeputeerde voor mobiliteit en logistiek van de provincie Gelderland, Conny Bieze en haar collega Hendrik Wüst, minister voor Verkeer in Nordrhein-Westfalen hebben de shuttleservice op Airport Weeze vandaag officieel in gebruik genomen. Het is de eerste keer, dat in Nordrhein-Westfalen autonome voertuigen als transportmiddel worden ingezet.

 

Gedeputeerde Conny Bieze benadrukte het belang van grensoverschrijdende samenwerking “Duitse en Nederlandse bedrijven en organisaties werken hier samen aan de mobiliteit voor de toekomst. Het verheugt mij zeer, dat wij met de hier gecreëerde testmogelijkheid een grote stap hebben kunnen nemen.”

Verkeerminister Wüst was enthousiast over zijn rit met de Wepod: “Het voertuig is zeer comfortabel en bovendien heel veilig. De wepod merkt het meteen als er een hindernis opduikt en remt dan meteen. Ook de verkeersborden worden herkend” en vervolgt “wij willen van Nordrhein-Westfalen een modelregio voor innovatieve mobiliteit maken. Daarvoor zijn testmogelijkheden in het normale verkeer nodig, zoals hier in Weeze. Alleen als we  verkeersconcepten als autonoom rijden en hun acceptatie door wegebruikers kunnen uitproberen komen we op de weg naar de toekomst van de mobiliteit verder.”

 

De shuttles rijden in Weeze volautomatisch op twee vastgelegde routes en bieden plaats aan max. 6 passagiers. Het is juridisch voorgeschreven, dat er  altijd een steward aan boord is, die oplet en te allen tijde kan ingrijpen. De automatisch rijdende wepods zijn in Nederland al officieel toegelaten. In Weeze mogen ze nu met een bijzondere vergunning van de Bezirksregierung Düsseldorf nu ook voor het vervoer van personen worden ingezet.

 

De testfase op de luchthaven loopt in het kader van het project Interregional Automated Transport (I-AT) voor een periode van zes maanden. I-AT is een met EU-middelen ondersteund grensoverschrijdend project in de Euregio Rijn-Waal om geautomatiseerd rijden te testen. Lead partner Provincie Gelderland werkt binnen I-AT samen met bedrijven, kennisinstellingen en openbare instellingen.


Gerelateerd/Ander nieuws

17-02/20

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, beseffen Nijmeegse scholieren

Wat is vrijheid? Hoe had het leven in de grensregio eruitgezien als Nederlanders en Duitsers niet in vrede samen zouden kunnen leven? En hoe kunnen we onze vrijheid beschermen? Met deze vragen hebben vijf scholieren van NSG Groenewoud in Nijmegen zich de laatste weken intensief beziggehouden.

10-02/20

Eindsymposium INTERREG VA project „Zorg verbindt“ kijkt vooruit

Op 5 februari vond in het Sanadome in Nijmegen het afsluitende symposium van het INTERREG VA project “Zorg verbindt” plaats. Ca. 80 vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg, maar ook van gemeenten en andere overheidsinstanties woonden het interessante symposium bij.

04-02/20

Fietsen en wandelen in de grensregio

Afgelopen weekend, tijdens de Touristikmesse in Kalkar, zijn de 10 grensoverschrijdende fiets- en wandelroutes gepresenteerd. Deze routes, die in het kader van het INTERREG-project ‘Dynamic Borders’ zijn ontwikkeld, zijn gezamenlijk door de gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Goch en Weeze gepresenteerd.