Euregio-ambassadeurs in gesprek met scholieren

19-02/19


Ongeveer tachtig scholieren van de Euregio-Realschule in Kranenburg voerden op 19 februari een levendige discussie met de Euregio-Ambassadeurs over het leven in de grensregio.

 

Voor de leerlingen, die net zo makkelijk Duits als Nederlands praten, is de Euregio al realiteit. Voor hen zijn tweetaligheid en het leven in een grensregio vanzelfsprekend. Ze konden dan ook met een paar hints van Euregio-secretaris Sjaak Kamps en Euregio-Ambassadeur Erwin Schmitz al veel voorbeelden noemen van grensoverschrijdende initiatieven. De Draisine, de bus tussen Kleve en Nijmegen, maar ook de samenwerking met het Notre Dame College uit Ubbergen in het kader van het INTERREG-project Nachbarsprache & Buurcultuur, kenden de leerlingen al uit eigen ervaring. Een leerling vertelde enthousiast over de uitwisselingen met het Notre Dame College: “Wij gaan vaak naar de school in Ubbergen en zij bezoeken ons ook regelmatig. In mei gaan we samen naar een pretpark”. Een andere leerlinge vult aan, dat zij bewust voor de Euregio Realschule heeft gekozen, omdat zij graag nog een andere cultuur wilde leren kennen. Met deze uitspraken zijn de kinderen zelf ook al echte ambassadeurs voor een grensoverschrijdende samenleving, concludeerde Erwin Schmitz diep onder de indruk.

 

Natuurlijk werd er niet alleen over het leven in de grensregio gesproken, maar ook over een leefbare toekomst in Europa. De Hongaarse Veronika Mikos en de Nederlander Pascal van Erp van het initiatief Healthy Seas spraken met de leerlingen over de vervuiling van de zeeën door plastic visnetten en ander afval. De scholieren luisterden naar de spannende verhalen over hoe duikers in zee vissen, schildbadden en zeehonden uit de netten bevrijden en de netten vervolgens aan land brengen. Deze netten worden in een Sloveens-Italiaanse fabriek gerecyclet en vervolgens tot garen verwerkt. Van dit garen worden o.a. sokken en vloerbedekking gemaakt. Vragen als hoeveel de sokken kosten (drie euro in de supermarkt) en of men als men ouder is, mee kan helpen, getuigen de oprechte belangstelling van de scholieren.

 

Deze ochtend bij de Euregio Realschule was een initiatief van de Euregio-Ambassadeurs. De 10 Euregio-Ambassadeurs ondersteunen de Euregio Rijn-Waal bij de stimulering en ontwikkeling van de grensoverschrijdende samenwerking en het leggen van contacten. De Euregio-ambassadeurs zetten hun eigen netwerk in om het grensoverschrijdende denken in het bedrijfsleven en maatschappij te stimuleren en onderhouden het contact met kennisinstellingen, economische, sociale en culturele organisaties en verkennen nieuwe mogelijkheden voor grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden. Daarnaast adviseren zij deze organisaties bij het leggen van contacten en het opstarten van grensoverschrijdende projecten.


Gerelateerd/Ander nieuws

12-07/19

Commissaris van de Koning John Berends op kennismakingsbezoek

John Berends is sinds enkele maanden Commissaris van de Koning in de provincie Gelderland. Op uitnodiging van Euregio-voorzitter Ulrich Francken bracht hij samen met Doede Sijtsma, Duitslandvertegenwoordiger bij de provincie , op 11 juli een werkbezoek aan de Euregio Rijn-Waal.

12-07/19

De mooiste foto´s winnen – Fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal is dit jaar weer op zoek naar creatieve fotografen die mee willen doen aan de jaarlijkse fotowedstrijd. Het thema is dit jaar “Blik over de grens” en de wedstrijd staat open voor alle inwoners van de Euregio Rijn-Waal.

11-07/19

Walking stones meet Kandinsky bij de 4Daagse van de partij

De leerlingen van het Freiherr-vom-Stein-Gymnasium uit Kleve en van het Kandinsky College uit Nijmegen nemen dit jaar voor de zevende keer gezamenlijk deel aan de Nijmeegse 4Daagse onder het motto “Walking Stones meet Kandinsky”.