Hanzesteden gaan grensoverschrijdend samenwerken

29-01/19


Hanzeverhaal te beleven via storytelling en augmented reality

 

Veertien Hanzesteden in de Duits-Nederlandse grensregio slaan de handen ineen en gaan grensoverschrijdend samenwerken. Vanaf januari 2019 gaan zij, gedurende drie jaar binnen het  Interreg A project ‘Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden - toen en nu’, samen met de destinatiemarketingorganisaties RBT KAN*, MarketingOost, Achterhoek Toerisme en Niederrhein Tourismus aan de slag.  Gezamenlijk doel is de Hanzebeleving te versterken. Dit wordt gedaan door een grensoverschrijdende ontwikkeling van nieuwe toeristische producten, voor zowel midden- en kleinbedrijf als de steden en hun achterland.

 

Trots op Hanze erfgoed
De Hanzesteden hebben een rijke middeleeuwse historie. Die historie is voor (internationale) bezoekers en inwoners erg interessant als reden voor een bezoek aan de binnenstad. Het Duits Nederlandse project moet ervoor gaan zorgen dat dit verhaal over de ‘roots’ van de Hanzesteden beter beleefbaar wordt. Voor fietsers is met namen ook de combinatie tussen het bezoek aan de Hanzestad en het natuurrijke achterland interessant. Er wordt een internationale Hanzefietsroute gemaakt die de Hanzesteden in Nederland verbindt met die aan de Rijn in Duitsland. Ook komen er  interessante deellussen voor korte fietsrondjes. Aan de fietsroute worden verhalen met Augmented Reality toegevoegd waardoor het lijkt alsof je virtueel terug in de tijd reist.

Nieuwe handel
De Hanzesteden hebben een grote aantrekkingskracht voor hun directe achterland. Het project biedt daarbij kansen voor innovatie aan ondernemers (accommodaties, horeca en andere toeristische bedrijven) om nieuwe Hanzeproducten te ontwikkelen. Daarmee wordt er op ingezet om nieuwe omzetmogelijkheden te creëren in het Duits-Nederlandse grensgebied. ‘Een prachtige kans om onze rijke Hanzehandelshistorie te verbinden met nieuwe kansen voor handel anno nu, door een forse inzet op productontwikkeling in en rondom de Hanze binnen dit project’, zegt Herre Dijkema, directeur van RBT KAN, leadpartner van het nieuwe project.

Interreg programma Duitsland-Nederland
Het project ‘Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden - toen en nu’ wordt in het kader van het INTERREG-programma Duitsland-Nederland uitgevoerd en financieel ondersteund door de Europese Unie, het Nederlands ministerie van Economische Zaken, het MWEIMH NRW, de Niedersächsische Staatskanzlei en de Provincies Gelderland en Overijssel. Draagvlak voor het project is een netwerk bestaande uit regionale (toeristische) organisaties, de lokale VVV-kantoren, de gemeenten en een cluster van (toeristische) bedrijven langs de route. Voorts participeren NBTC Holland Marketing, Erfgoed Gelderland en Radboud Universiteit in het project.

 

*RBT KAN heet vanaf 1 januari 2019 Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen


Gerelateerd/Ander nieuws

12-07/19

Commissaris van de Koning John Berends op kennismakingsbezoek

John Berends is sinds enkele maanden Commissaris van de Koning in de provincie Gelderland. Op uitnodiging van Euregio-voorzitter Ulrich Francken bracht hij samen met Doede Sijtsma, Duitslandvertegenwoordiger bij de provincie , op 11 juli een werkbezoek aan de Euregio Rijn-Waal.

12-07/19

De mooiste foto´s winnen – Fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal is dit jaar weer op zoek naar creatieve fotografen die mee willen doen aan de jaarlijkse fotowedstrijd. Het thema is dit jaar “Blik over de grens” en de wedstrijd staat open voor alle inwoners van de Euregio Rijn-Waal.

11-07/19

Walking stones meet Kandinsky bij de 4Daagse van de partij

De leerlingen van het Freiherr-vom-Stein-Gymnasium uit Kleve en van het Kandinsky College uit Nijmegen nemen dit jaar voor de zevende keer gezamenlijk deel aan de Nijmeegse 4Daagse onder het motto “Walking Stones meet Kandinsky”.