Hanzesteden gaan grensoverschrijdend samenwerken

29-01/19


Hanzeverhaal te beleven via storytelling en augmented reality

 

Veertien Hanzesteden in de Duits-Nederlandse grensregio slaan de handen ineen en gaan grensoverschrijdend samenwerken. Vanaf januari 2019 gaan zij, gedurende drie jaar binnen het  Interreg A project ‘Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden - toen en nu’, samen met de destinatiemarketingorganisaties RBT KAN*, MarketingOost, Achterhoek Toerisme en Niederrhein Tourismus aan de slag.  Gezamenlijk doel is de Hanzebeleving te versterken. Dit wordt gedaan door een grensoverschrijdende ontwikkeling van nieuwe toeristische producten, voor zowel midden- en kleinbedrijf als de steden en hun achterland.

 

Trots op Hanze erfgoed
De Hanzesteden hebben een rijke middeleeuwse historie. Die historie is voor (internationale) bezoekers en inwoners erg interessant als reden voor een bezoek aan de binnenstad. Het Duits Nederlandse project moet ervoor gaan zorgen dat dit verhaal over de ‘roots’ van de Hanzesteden beter beleefbaar wordt. Voor fietsers is met namen ook de combinatie tussen het bezoek aan de Hanzestad en het natuurrijke achterland interessant. Er wordt een internationale Hanzefietsroute gemaakt die de Hanzesteden in Nederland verbindt met die aan de Rijn in Duitsland. Ook komen er  interessante deellussen voor korte fietsrondjes. Aan de fietsroute worden verhalen met Augmented Reality toegevoegd waardoor het lijkt alsof je virtueel terug in de tijd reist.

Nieuwe handel
De Hanzesteden hebben een grote aantrekkingskracht voor hun directe achterland. Het project biedt daarbij kansen voor innovatie aan ondernemers (accommodaties, horeca en andere toeristische bedrijven) om nieuwe Hanzeproducten te ontwikkelen. Daarmee wordt er op ingezet om nieuwe omzetmogelijkheden te creëren in het Duits-Nederlandse grensgebied. ‘Een prachtige kans om onze rijke Hanzehandelshistorie te verbinden met nieuwe kansen voor handel anno nu, door een forse inzet op productontwikkeling in en rondom de Hanze binnen dit project’, zegt Herre Dijkema, directeur van RBT KAN, leadpartner van het nieuwe project.

Interreg programma Duitsland-Nederland
Het project ‘Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden - toen en nu’ wordt in het kader van het INTERREG-programma Duitsland-Nederland uitgevoerd en financieel ondersteund door de Europese Unie, het Nederlands ministerie van Economische Zaken, het MWEIMH NRW, de Niedersächsische Staatskanzlei en de Provincies Gelderland en Overijssel. Draagvlak voor het project is een netwerk bestaande uit regionale (toeristische) organisaties, de lokale VVV-kantoren, de gemeenten en een cluster van (toeristische) bedrijven langs de route. Voorts participeren NBTC Holland Marketing, Erfgoed Gelderland en Radboud Universiteit in het project.

 

*RBT KAN heet vanaf 1 januari 2019 Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen


Gerelateerd/Ander nieuws

17-05/19

Vorstelijk fietsen op de Oranjeroute tussen Apeldoorn en Moers

Gisteren vond op Kasteel Huis Bergh in ´s-Heerenberg de feestelijke opening van de Oranjefietsroute plaats.

16-05/19

KRAKE - krachtige kernen & starke Dörfer – sluit af

Het project Krake - krachtige kernen & starke Dörfer is op 15 mei afgesloten. Het project startte in 2016 met als doel de negatieve gevolgen van de demografische ontwikkeling in de landelijke grensregio tegen te gaan.

03-05/19

Waarom is Europa belangrijk? Interview met Paul Sars

De Europese verkiezingen komen eraan. Daarom stelt het programma INTERREG Deutschland-Nederland de komende weken een aantal mensen achter de INTERREG-projecten voor. Deze week is dat prof. dr. Paul Sars van het project "Nachbarsprache & Buurcultuur"