Hanzesteden gaan grensoverschrijdend samenwerken

29-01/19


Hanzeverhaal te beleven via storytelling en augmented reality

 

Veertien Hanzesteden in de Duits-Nederlandse grensregio slaan de handen ineen en gaan grensoverschrijdend samenwerken. Vanaf januari 2019 gaan zij, gedurende drie jaar binnen het  Interreg A project ‘Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden - toen en nu’, samen met de destinatiemarketingorganisaties RBT KAN*, MarketingOost, Achterhoek Toerisme en Niederrhein Tourismus aan de slag.  Gezamenlijk doel is de Hanzebeleving te versterken. Dit wordt gedaan door een grensoverschrijdende ontwikkeling van nieuwe toeristische producten, voor zowel midden- en kleinbedrijf als de steden en hun achterland.

 

Trots op Hanze erfgoed
De Hanzesteden hebben een rijke middeleeuwse historie. Die historie is voor (internationale) bezoekers en inwoners erg interessant als reden voor een bezoek aan de binnenstad. Het Duits Nederlandse project moet ervoor gaan zorgen dat dit verhaal over de ‘roots’ van de Hanzesteden beter beleefbaar wordt. Voor fietsers is met namen ook de combinatie tussen het bezoek aan de Hanzestad en het natuurrijke achterland interessant. Er wordt een internationale Hanzefietsroute gemaakt die de Hanzesteden in Nederland verbindt met die aan de Rijn in Duitsland. Ook komen er  interessante deellussen voor korte fietsrondjes. Aan de fietsroute worden verhalen met Augmented Reality toegevoegd waardoor het lijkt alsof je virtueel terug in de tijd reist.

Nieuwe handel
De Hanzesteden hebben een grote aantrekkingskracht voor hun directe achterland. Het project biedt daarbij kansen voor innovatie aan ondernemers (accommodaties, horeca en andere toeristische bedrijven) om nieuwe Hanzeproducten te ontwikkelen. Daarmee wordt er op ingezet om nieuwe omzetmogelijkheden te creëren in het Duits-Nederlandse grensgebied. ‘Een prachtige kans om onze rijke Hanzehandelshistorie te verbinden met nieuwe kansen voor handel anno nu, door een forse inzet op productontwikkeling in en rondom de Hanze binnen dit project’, zegt Herre Dijkema, directeur van RBT KAN, leadpartner van het nieuwe project.

Interreg programma Duitsland-Nederland
Het project ‘Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden - toen en nu’ wordt in het kader van het INTERREG-programma Duitsland-Nederland uitgevoerd en financieel ondersteund door de Europese Unie, het Nederlands ministerie van Economische Zaken, het MWEIMH NRW, de Niedersächsische Staatskanzlei en de Provincies Gelderland en Overijssel. Draagvlak voor het project is een netwerk bestaande uit regionale (toeristische) organisaties, de lokale VVV-kantoren, de gemeenten en een cluster van (toeristische) bedrijven langs de route. Voorts participeren NBTC Holland Marketing, Erfgoed Gelderland en Radboud Universiteit in het project.

 

*RBT KAN heet vanaf 1 januari 2019 Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen


Gerelateerd/Ander nieuws

10-02/20

Eindsymposium INTERREG VA project „Zorg verbindt“ kijkt vooruit

Op 5 februari vond in het Sanadome in Nijmegen het afsluitende symposium van het INTERREG VA project “Zorg verbindt” plaats. Ca. 80 vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg, maar ook van gemeenten en andere overheidsinstanties woonden het interessante symposium bij.

04-02/20

Fietsen en wandelen in de grensregio

Afgelopen weekend, tijdens de Touristikmesse in Kalkar, zijn de 10 grensoverschrijdende fiets- en wandelroutes gepresenteerd. Deze routes, die in het kader van het INTERREG-project ‘Dynamic Borders’ zijn ontwikkeld, zijn gezamenlijk door de gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Goch en Weeze gepresenteerd.

04-02/20

Vacature Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rhein-Waal heeft per 1 augustus 2020 een vacature voor een "Auszubildende(n) für den Beruf Kaufmann/Kauffrau für Büromanagement" (m/v).