Ambassadeur Kingma op werkbezoek in de Euregio Rijn-Waal

08-01/19


De Nederlandse ambassadeur in Berlijn, Wepke Kingma bracht deze week een tweedaags werkbezoek aan de Euregio Rijn-Waal. In dit kader was hij op 8 januari ´s ochtends te gast bij de Euregio Rijn-Waal.

 

Het bezoek aan de Euregio Rijn-Waal maakt deel uit van zijn oriëntatiereis langs de Nederlands-Duitse grensregio. De Nederlandse regering en daarmee ook de ambassade in Berlijn zetten de komende vier jaar in op het versterking van de samenwerking met de buurlanden. De Euregio´s zijn hiervoor een belangrijke samenwerkingspartner: “Wij waarderen het werk van de Euregio´s zeer en graag ondersteunen wij de Euregio´s bij die thema´s, waar het Rijk een rol kan spelen”, aldus ambassadeur Kingma.

 

“Voor de Euregio Rijn-Waal zijn met name de onderwerpen grensoverschrijdend ambulancevervoer, buurtaal, arbeidsmarkt, diploma-erkenning en informatie voor grenspendelaars actuele onderwerpen, waarbij ook Den Haag, Düsseldorf en Berlijn een belangrijke aanjagende rol kunnen vervullen, we zijn dan ook blij dat wij deze thema´s met de ambassadeur hebben kunnen bespreken”, aldus Sjaak Kamps, secretaris van de Euregio Rijn-Waal. Aan het gesprek namen verder Euregio-voorzitter Ulrich Francken, plv. secretaris Andreas Kochs, Grensinfopunt-coördinator Alfred Derks, Grensinfopunt-adviseur Carola Schroer en beleidsmedewerker Heidi de Ruiter deel.

 

Vervolgens lichtten Hein Pieper, Dijkgraaf van het Waterschap Rijn en IJssel, Frank Wissink, heemraad Waterschap Rijn en IJssel en Holger Friedrich van het Deichverband Bislich-Landesgrenze de samenwerking op het gebied van hoog- (en laag-)water toe. Na een lunch zette de consul zijn bezoek voort in Oberhausen, om over de Duitse voorzetting van de Betuwelijn te spreken.

 

Op 7 januari was hij te gast bij de Kreis Kleve, waar o.a. het thema grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van openbare orde en veiligheid op de agenda stond en was hij ´s avonds de eregast tijdens de maandelijkse jour fix van de Duits-Nederlandse Businessclub in Kleve.

 

Ambassadeur Kingma werd tijdens zijn werkbezoek o.a. begeleid door consul Hans van de Heuvel en honorair consul Freddy Heinzel.


Gerelateerd/Ander nieuws

08-04/24

Openbare aanbestedingsprocedure gestart

Tussentijdse evaluatie & stakeholderconsultatie

02-04/24

Europaparlementariër Jens Geier bezoekt de Euregio Rijn-Waal

Europarlementariër Jens Geier bracht op 25 maart 2024 een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal. Hier sprak de heer Geier met Andreas Kochs, secretaris en Heidi de Ruiter, plv. secretaris van de Euregio Rijn-Waal.

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.