Scholieren uit Eindhoven en Xanten maken film voor wedstrijd

11-12/18


“Thuis in Europa en de wereld”, staat op de website van het Städtische Stiftsgymnasium in het Duitse Xanten.

 

De bezoekers van de website worden in elf talen begroet. Worden met ‘Hallo’ – direct bovenaan de lijst – ook Nederlanders aangesproken? Jazeker, want de school heeft al jaren veel contact met het Augustinianum in Eindhoven. Samen doen de scholieren mee aan de Nederlands-Duitse scholenwedstrijd van de Euregio Rijn-Waal.

 

Alle scholieren uit de tweede klas van het Städtische Stiftsgymnasium krijgen de mogelijkheid om een week in een Europese stad door te brengen – vaak in een gastgezin – om daarna zelf ook een buitenlandse scholier thuis uit te nodigen. Leraar Ansgar Schönberner: “Doel van deze Europareis is dat onze scholieren door heel Europa ervaringen opdoen.” Dit jaar konden de scholieren kiezen tussen Frankrijk, Montenegro, Polen, Italië en Nederland. Twaalf leerlingen besloten mee te doen aan de uitwisseling met Eindhoven. Waarom Nederland? “Veel scholieren zijn er al eens met hun ouders geweest. Dat verlaagt de drempel om naar het buitenland te gaan”, legt lerares Kristina Peters uit, die de uitwisseling samen met haar collega organiseert.

 

Nederlands-Duitse teams

In de week voor de herfstvakantie in Noordrijn-Westfalen vertrokken de scholieren uit Xanten naar Eindhoven. In hun bagage: wat gezonde spanning, een leuk programma en een opdracht. “Twee Nederlandse en twee Duitse scholieren moesten steeds een team vormen en elkaar wat van hun wereld laten zien”, beschrijft Peters de opdracht. “De teams hebben deze uitwisseling van culturen gefilmd en er passende muziek onder gezet.” Trots laten de scholieren hun filmpjes zien, die voor de scholenwedstrijd van de Euregio Rijn-Waal tot een bont geheel samengevoegd zijn. Te zien zijn gezamenlijke rondvaarten door de grachten, een bezoek aan een voetbalstadion, fietstochten, sterke staaltjes van durfals in het klimbos en veel lachende gezichten.

 

Nieuwe vrienden

Of ze met hun film een prijs bij de scholenwedstrijd in de wacht gesleept hebben, krijgen de tweedeklassers op 19 december in de Stadthalle in Kleef te horen. “We hopen natuurlijk op een plek bij de eerste drie. Maar hoe dan ook zijn de films een mooie herinnering aan de uitwisseling”, verheugt zich Schönberner. De scholieren uit Eindhoven kunnen helaas niet bij de prijsuitreiking aanwezig zijn. Maar hun bezoek aan Xanten is al gepland: net voor Pinksteren wonen ze een week bij hun nieuwe vrienden uit Xanten. De leraren lachen: “Typisch Duits: wij zijn nu al met de planning bezig. Onze Nederlandse collega’s waren op dat vlak veel relaxter!”


Gerelateerd/Ander nieuws

08-04/24

Openbare aanbestedingsprocedure gestart

Tussentijdse evaluatie & stakeholderconsultatie

02-04/24

Europaparlementariër Jens Geier bezoekt de Euregio Rijn-Waal

Europarlementariër Jens Geier bracht op 25 maart 2024 een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal. Hier sprak de heer Geier met Andreas Kochs, secretaris en Heidi de Ruiter, plv. secretaris van de Euregio Rijn-Waal.

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.