Oranje boven

11-12/18


Woensdagochtend, 9:25 uur in de Leni-Valk-Realschule in het Duitse Goch: 17 scholieren buigen zich over hun tafels. Er wordt koortsachtig getekend, geknipt en geplakt.

 

Want over twee dagen moet alles klaar zijn. Deze brugklassers, die allemaal Nederlands leren, doen namelijk mee aan de Nederlands-Duitse Scholenwedstrijd van de Euregio Rijn-Waal. Sinds de klas zich heeft aangemeld, staan in de les de Oranjes centraal. De staatsvorm is duidelijk één van de verschillen tussen Nederland en Duitsland. In teams van drie of vier personen houden de scholieren zich bezig met verschillende thema’s rondom het Nederlandse koningshuis. Daar hoort natuurlijk Koningsdag bij, net zoals de stamboom van Willem-Alexanders familie. Ben stelt enthousiast vast dat de middelste dochter van het koninklijk paar, prinses Alexia, net zo oud is als hij. Het schoolproject wordt steeds interessanter…

 

Competitiedrang

Waarom vinden de scholieren het verder nog leuk om mee te doen aan de wedstrijd? Lerares Silvia Derith is er heilig van overtuigd dat de meeste scholieren blij zijn dat ze even geen droge grammatica hoeven te stampen. Maar nee – het is de competitiedrang. De scholieren zijn heel benieuwd hoe ze het in de wedstrijd gaan doen. Ze hebben diepgravend onderzoek gedaan, zodat ze alle mogelijke vragen over het Koningshuis kunnen beantwoorden. “We hebben onderzoek gedaan naar het thema ‘monarchie’ en hebben uitgevonden dat Nederland een constitutionele monarchie is”, vertelt Jan.

Derith vindt het belangrijk dat de scholieren leren samenwerken en ook buitenschoolse activiteiten ondernemen. Toch heeft ze lang getwijfeld of ze de leerlingen aan de wedstrijd mee moest laten doen: “Natuurlijk ben je altijd bang dat je te weinig tijd voor je lesstof overhoudt. Gelukkig is Hannah van de Bruck, onze lerares in opleiding (LIO), daar nog wat losser in. Zij heeft mij uiteindelijk overtuigd om mee te doen.” Derith vindt het heel belangrijk om zich bezig te houden met de taal en cultuur van het buurland, “anders wordt het niks met Europa.”

 

Bekroning

Het project krijgt in ieder geval veel aandacht van de scholieren. Zij voorzien de posters met een persoonlijke noot van een finishing touch. In navolging van het boek ‘Mijn droom voor ons land, inspiratie voor de Koning’, dat bij de inhuldiging van Willem-Alexander uitkwam, hebben de scholieren kronen geknutseld, versierd en er persoonlijke wensen op geschreven. ‘Geen ruzie en geen oorlog’ lezen we daar, ‘Gratis eten voor daklozen’ en ‘Minder aan jezelf en meer aan anderen denken’. Maar: we zijn tenslotte op een school. Minder grootse wensen, zoals ‘School alleen maar op maandag, dinsdag en woensdag’ of, iets bescheidener, ‘Vrijdag vrij’, mogen natuurlijk ook niet ontbreken.


Gerelateerd/Ander nieuws

25-05/20

Corona Update Euregio Rijn-Waal: nieuwe versoepelingen NL 01-06

Hier vindt u sinds 4 mei regelmatig een update met betrekking tot verspreiding van het corona-virus in de Euregio Rijn-Waal en de maatregelen die in beide landen gelden.

14-05/20

Euregio’s willen oplossingen voor grenspendelaars die door coron

In een gezamenlijke brief aan de verantwoordelijke ministers in Duitsland, Nederland en België dringen de vijf Euregio’s aan op het vinden van overgangsoplossingen voor grenspendelaars die door de coronacrisis getroffen zijn.

14-05/20

Euregionale Scholenwedstrijd: laatste winnende scholen bezocht

Inmiddels zijn alle winnaars van de Euregionale Scholenwedstrijd bekend en hebben hun prijzen ontvangen. De deelnemende scholieren hebben een geldbedrag voor de hele klas gewonnen.