Van Ampelmännchen tot Ruhrgebiet

10-12/18


Ken jij je buren? Op deze vraag proberen twintig leerlingen uit 2-atheneum van het Maaswaal College uit Wijchen een antwoord te geven. Zij doen namelijk mee aan de allereerste Nederlands-Duitse Scholenwedstrijd, die door de Euregio Rijn-Waal georganiseerd wordt.

 

Met hun muur met Duitse thema’s hopen ze de eerste prijs in de wacht te slepen.

De scholieren hebben pas sinds een paar maanden Duits. Hoe bevalt dat? Scholiere Maja vindt de taal van onze oosterburen niet altijd even makkelijk. “Sommige woorden lijken heel erg op het Nederlands en andere woorden weer helemaal niet, dat vind ik wel lastig.” Mascha Meeuwssen, de docente Duits van deze klas, leek het daarom leuk om mee te doen aan de Nederlands-Duitse scholenwedstrijd. “De scholieren van nu leren geen Duits meer door Duitse televisie te kijken, zoals dat bij mij vroeger het geval was. Duits is voor hen bijna net zo vreemd als Japans en Chinees geworden, en dat terwijl Duitsland om de hoek ligt en de scholieren er regelmatig zijn om er boodschappen te doen. Door aan de scholenwedstrijd mee te doen kan ik ze op een leuke manier wat leren over Duitsland!”

 

Een muur met Duitse thema’s

Haar leerlingen dachten daar hetzelfde over: toen ze hen vertelde over haar plan, vlogen de ideeën direct door het klaslokaal. “Uiteindelijk hebben we besloten om van A4’tjes een muur te bouwen, waarbij elk A4’tje een steen voorstelt, en elke ‘steen’ staat voor een thema dat met Duitsland te maken heeft”, legt Meeuwssen uit. De stenen vormen vervolgens samen een muur. De inzending werd tot slot vergezeld van een filmpje, waarin de afbeeldingen en teksten op de muur voor zich spraken.

 

Schlagers, carnaval en de Eerste Wereldoorlog

En wat zijn dat dan voor thema’s? Niet is te gek, zo blijkt uit de antwoorden van de leerlingen: van Bratwurst tot carnaval en van de Eerste Wereldoorlog tot het Duitse volkslied. Scholiere Tippi heeft gekozen voor het Ampelmännchen, de bekende Oost-Duitse stoplichten: “Ik ben ooit in Berlijn geweest en vond dat een grappig thema.” De precieze geschiedenis erachter kent ze al: “Begin jaren zestig was er een man die voorstelde om voor voetgangers een apart stoplicht te maken, en uiteindelijk is zo het Ampelmännchen ontstaan.” Klasgenoot Julian heeft gekozen voor Duitse schlagers, en buurman Max heeft zich verdiept in het Ruhrgebied. “Dat gebied was vroeger heel belangrijk voor Duitsland”, weet hij. “Er waren heel veel kolenmijnen.”

 

Samenwerken met Duitse scholieren

Tijdens een dag vol workshops op 13 november in Wunderland Kalkar konden de scholieren inspiratie opdoen voor hun Duitse muur. Tijdens een Nederlands-Duitse quiz werkten de Wijchense scholieren samen met Duitse leeftijdsgenoten. Dat ging prima, vindt scholier Jip. “Het samenwerken ging eigenlijk hetzelfde als met Nederlanders.” Klasgenoot Suus knikt instemmend: “Samen waren we een goed team, want de Duitse scholieren konden de Duitse vragen beantwoorden en wij de Nederlandse vragen. We spraken elkaars taal nog niet zo goed, maar met een combinatie van Nederlands, Duits, Engels en wat gebarentaal kwamen we er wel uit!”


Gerelateerd/Ander nieuws

08-04/24

Openbare aanbestedingsprocedure gestart

Tussentijdse evaluatie & stakeholderconsultatie

02-04/24

Europaparlementariër Jens Geier bezoekt de Euregio Rijn-Waal

Europarlementariër Jens Geier bracht op 25 maart 2024 een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal. Hier sprak de heer Geier met Andreas Kochs, secretaris en Heidi de Ruiter, plv. secretaris van de Euregio Rijn-Waal.

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.