Zevenaar en Emmerich vieren samen open monumentendag

11-09/18


De werkgroep Open Monumentendagen Rijnwaarden kijkt terug op een zeer geslaagde versie 2018. Afgelopen zaterdag en zondag werd samen met de werkgroep “Tag des offenen Denkmals” in Emmerich en Stadt Emmerich am Rhein een programma aan beide zijden van de grens neergezet.

 

Het Nederlandse thema “In Europa” en het Duitse thema “Suchen was uns verbindet” bracht de werkgroep ertoe om contact op te nemen met de organisatie van de Emmericher Tag des offenen Denkmals. Mevrouw Elisabeth Riepe van Stadt Emmerich werd aangesproken en een eerste contact werd gemaakt. In prettige samenwerking werden de mogelijkheden en onmogelijkheden afgewogen.

 

Daar waar voor een letterlijke verbinding tussen Tolkamer en Emmerich de financiële mogelijkheden ontbraken, ondersteunde de Euregio Rijn-Waal met financiële middelen in het kader van de Mini-projecten. Op een relatief eenvoudige manier brengt Euregio partijen uit Nederland en Duitsland samen. En kon er in het programma twee maal een boottocht Tolkamer-Emmerich vv kon worden opgenomen en konden er ook prachtige folders worden gedrukt.

 

In het programma zat voor elk wat wils. De drempel bleef laag want men hoefde zich niet van tevoren op te geven. Om het euregionale karakter te onderstrepen hesen wethouder Carla Koers van Zevenaar en burgemeester Peter Hinze van Emmerich am Rhein zondag 9 september beiden de Euregiovlag bij de opening van de Open Monumentendag in Tolkamer. Zeker 300 bezoekers zijn letterlijk de grens overgestoken, zowel mensen uit Emmerich naar Tolkamer als mensen uit Rijnwaarden naar Emmerich. Hopelijk blijven zij hun weg naar de buren vinden.

 

(Bron: Werkgroep Open Monumentendagen Rijnwaarden)


Gerelateerd/Ander nieuws

31-10/18

Euregio op 1 november gesloten

Het secretariaat van de Euregio Rijn-Waal blijft op 1 november in verband met de Duitse feestdag Allerheiligen gesloten.

12-10/18

Euregionale Verkoopwedstrijd: méér dan een wedstrijd

Zeventig beroepsleerlingen. Vijfentwintig scholen, berufskollegs en mbo’s, uit Duitsland en Nederland. Zestig begeleiders. Twee dagen op één locatie. De Euregionale Verkoopwedstrijd is 9 oktober gestart in het Duitse Kalkar en is meer dan alleen een wedstrijd.

08-10/18

Euregioleden verkennen de grensregio

Op 19 september namen ca. 30 raadsleden en ambtenaren van verschillende Nederlandse en Duitse gemeenten deel aan een Wegwijzer-Excursie naar Nijmegen EU Green Capital.