Euregio-Project Grenzen Bewegen wint Internationale Prijs 2018

10-09/18


Het INTERREG-project Grenzen Bewegen, een initiatief van o.a. het Theodor-Brauer-Haus in Kleve en RSD De Liemers uit Zevenaar heeft tijdens het Nederlandse Festival van het Leren in Hengelo de Internationale Prijs 2018 gewonnen.

 

Deze prijs is een initiatief van Learn for Life. Deze Nederlandse stichting heeft tot doel volwasseneneducatie te bevorderen en reikt sinds 2000 jaarlijks een prijs uit voor projecten op het gebied van volwasseneneducatie, waarbij samenwerking met andere landen centraal staat.

Van de in totaal 9 nominaties kwamen vijf initiatieven op de shortlist en de winnaar werd op 6 september tijdens de landelijke kick-off van het festival van het leren in Hengelo (Ov) bekend gemaakt.

 

Grenzen bewegen heeft tot doel langdurig werkelozen door middel van taal-, cultuur- en sollicitatietrainingen en een stage in het buurland een nieuw perspectief op werk te bieden, eventueel ook in het buurland. Voor de jury was met name het feit, dat niet alleen de instanties samenwerken, maar ook de deelnemers uit Nederland en Duitsland daadwerkelijk ervaring met werken in het buurland op doen doorslaggevend. Het project Grenzen Bewegen wordt mede mogelijk gemaakt door het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland, de provincie Gelderland en het Ministerie van Economische Zaken van Nordrhein-Westfalen.

 

Daarnaast werd er nog een project uit de Euregio Rijn-Waal in het zonnetje gezet. Voor het People to People project “Mien Thuus” was er een eervolle vermelding. Dit project dat draait op vrijwilligers heeft tot doel om de leefbaarheid in kleine gemeenten en dorpen te verbeteren door de inwoners te stimuleren meer contact met elkaar te zoeken, bijvoorbeeld door de organisatie van workshops en repaircafés. Dit van oorsprong Nederlandse initiatief onder de naam “Mijn buurtje” hebben de gemeente Kranenburg, Stichting Welzijn Groesbeek, Stichting wijkkrant en wijkwebsite Nijmegen-Oost en Seniorenresidenz Medicare Kranenburg met succes in Kranenburg geïntroduceerd.

 

Meer informatie over de Internationale Prijs van Learn for Life kunt u nalezen op http://www.lflplatform.net/.

 

Foto: Heike de Viet (Theoder Brauer-Haus), Heidi de Ruiter (Euregio Rijn-Waal), Klaus Verburg (Theodor-Brauer-Haus) Bart Colsen (RSD De Liemers). Fotograaf: Iris Haarland, MienThuus.de


Gerelateerd/Ander nieuws

12-07/19

Commissaris van de Koning John Berends op kennismakingsbezoek

John Berends is sinds enkele maanden Commissaris van de Koning in de provincie Gelderland. Op uitnodiging van Euregio-voorzitter Ulrich Francken bracht hij samen met Doede Sijtsma, Duitslandvertegenwoordiger bij de provincie , op 11 juli een werkbezoek aan de Euregio Rijn-Waal.

12-07/19

De mooiste foto´s winnen – Fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal is dit jaar weer op zoek naar creatieve fotografen die mee willen doen aan de jaarlijkse fotowedstrijd. Het thema is dit jaar “Blik over de grens” en de wedstrijd staat open voor alle inwoners van de Euregio Rijn-Waal.

11-07/19

Walking stones meet Kandinsky bij de 4Daagse van de partij

De leerlingen van het Freiherr-vom-Stein-Gymnasium uit Kleve en van het Kandinsky College uit Nijmegen nemen dit jaar voor de zevende keer gezamenlijk deel aan de Nijmeegse 4Daagse onder het motto “Walking Stones meet Kandinsky”.