Unieke samenwerkingsovereenkomst brandweerkorpsen

06-07/18


Op donderdag 5 juli hebben burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid en zijn ambtscollega burgemeester Sonja Northing van de Stadt Kleve in het Euregio-Forum een samenwerkingsovereenkomst tussen de brandweerkorpsen van Millingen aan de Rijn en het Duitse Rindern ondertekend.

 

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst vormt de kroon op het project “Veiligheid zonder grenzen”. In dit project werken de beide brandweerkorpsen samen aan de professionalisering en formalisering van hun samenwerking, die al ruim 46 jaar bestaat en tot nu toe de vorm van burenhulp en kameraadschap had, of zoals projectcoördinator Stefan Welberts het formuleerde: “Het heeft ons 766 dagen gekost om deze overeenkomst op te stellen en af te stemmen, maar wat zijn 766 dagen tegenover de 17.232 dagen, dat de vriendschap tussen onze korpsen bestaat?”.

 

Resultaat van het twee jaar durende overleg is een publiek-rechtelijke samenwerkingsovereenkomst, gebaseerd op het staatsverdrag van Anholt uit 1991. Deze overeenkomst maakt het nu mogelijk, dat beide korpsen elkaar in geval van nood officieel mogen bijstaan. Ook zaken als verzekeringen en aansprakelijkheid zijn in de samenwerkingsovereenkomst geregeld. Dit verdrag is hiermee uniek langs de Nederlands-Duitse grens. Het verdrag is in nauwe afstemming met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid en de Stadt Kleve tot stand gekomen. Dankzij deze afstemming kon de overeenkomst zo geformuleerd worden, dat deze ook door andere korpsen langs de grens overgenomen kan worden.

 

In het kader van het project vonden verder ook diverse opleidingsdagen en oefeningen plaats, o.a. op het terrein van de werf in Millingen en bij Training Base Weeze plaats. Het project “Veiligheid zonder grenzen” wordt door de Euregio Rijn-Waal in het kader van People to People met middelen uit het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland ondersteund.


Gerelateerd/Ander nieuws

19-02/19

Euregio-ambassadeurs in gesprek met scholieren

Ongeveer tachtig scholieren van de Euregio-Realschule in Kranenburg voerden op 19 februari een levendige discussie met de Euregio-Ambassadeurs over het leven in de grensregio.

16-02/19

Subsidieregeling "75 jaar vrijheid"

In de Euregio Rijn-Waal worden in 2019 en 2020 diverse herdenkingsbijeenkomsten en bevrijdingsactiviteiten georganiseerd, waaronder diverse gezamenlijke Nederlands-Duitse activiteiten.

04-02/19

Arnhem bezoekt Euregio Rijn-Waal

Donderdag 31 januari brachten burgemeester Achmed Marcouch en de Euregio-contactpersonen Cécile de Boer en Henk van de Berg uit Arnhem een bezoek aan de Euregio Rijn-Waal.