Open haard-gesprek KISS ME Project levert spannende ideeën op

28-02/18


Steeds open staan voor nieuwe wegen en niet op je lauweren rusten. Dat was de strekking van de bijeenkomst van de lokale stakeholders van het INTERREG Europe project KISS ME („Knowledge and Innovation Strategies involving small and medium-sized enterprises in the context of INTERREG).

 

De Euregio Rijn-Waal had als in haar rol als lead partner midden februari diverse stakeholders uitgenodigd voor een open haard-gesprek in Kloster Graefenthal in het Duitse Goch-Asperden. Er werd gesproken over de eerste resultaten van het project en de toekomst van de INTERREG-programma´s.

 

De groep deelnemers bestond uit vertegenwoordigers van de ministeries van economische zaken van Nederland en Nordrhein-Westfalen, de Nederlandse provincies Gelderland en Friesland, het Gemeenschappelijk INTERREG-secretariaat, de regionale programma-managements alsmede de Hochschule Rhein-Waal en enkele ontwikkelingsmaatschappijen uit Apeldoorn, Duisburg en Münster.

 

Het KISS ME project, dat in het kader van het INTERREG Europe programma van de EU loopt, heeft tot doel de innovatiecapaciteiten en het concurrente vermogen van kleine en middenstandsbedrijven, die de grensoverschrijdende samenwerking biedt, te versterken door de manier van werken en strategieën van vier Europese grensregio´s met elkaar te vergelijken en uit te wisselen.

 

Na een presentatie van de interessante eerste inzichten van het project over de verschillende uitgangspunten van de INTERREG-programma´s in de grensregio´s van de deelnemende projectpartners discussieerden de stakeholders over mogelijke nieuwe ideeën en uitgangspunten voor de toekomst van het INTERREG-programma voor de Nederlands-Duitse grens.

 

Het programma INTERREG A Deutschland-Nederland, dat een van de oudste INTERREG-programma´s is, heeft in de afgelopen 25 jaar aanzienlijke successen behaald en grote ontwikkelingen doorgemaakt. Dit neemt echter niet weg, dat ook bewezen structuren en werkwijze steeds kritisch onder de loep genomen moeten worden en men er nar moet blijven streven om steeds een stap verder vooruit te zetten.

 

Een wens, die de aanwezigen als mogelijk nieuw voor de nieuwe INTERREG-programma´s nar voren hebben gebracht, is meer aandacht voor sociale innovatie. Ook in de vier partnerregio´s vinden in het kader van het KISS ME project soortgelijke bijeenkomsten plaats, die belangrijke uitgangspunten voor de ontwikkeling van de desbetreffende nieuwe INTERREG-programma´s vanaf 2020 leveren.

 

Mocht u graag meer willen weten over het KISS ME project, bezoek dan de website www.interregeurope.de/kissme of folg KISS ME op Facebook (@projectkissme) en Twitter (@KISSME_interreg).


Gerelateerd/Ander nieuws

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.

27-03/24

Vacature Beleidsmedewerker (m/v/d) Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal zoekt naar een parttime beleidsmedewerker (m/v/d) voor de PR en communicatie en het Euregionaal Forum Grensoverschrijdende Gezondheidszorg

26-03/24

Vacature Beleidsmedewerker GIS (m/w/d)

De Euregio Rijn-Waal is voor het Gemeenschappelijk Interreg-Secretariaat op zo kort mogelijke termijn op zoek naar versterking van het team en zoekt een Beleidsmedewerker (m/w/d).