Euregioleden verkennen de grensregio

05-10/17


Op 28 september namen ca. 20 raadsleden en ambtenaren van verschillende Nederlandse en Duitse gemeetnen deel aan een excursie in het teken van “arbeidsmarkt en werkgelegenheid”.

 

Op het programma stonden werkbeoeken aan het INTERREG-project Grenzen Bewegen en de bedrijven Teunesen Group en REDSUN.

 

De excursie is onderdeel van het programma Euregio-Wegwijzer. Euregio-Wegwijzer heeft tot doel de gemeenten in de Nederlands-Duitse grensregio voor te bereiden op een betere grensoverschrijdende samenwerking. Daartoe worden taal- en cultuurcursussen en excursies aangeboden.

 

Als eerste stond een bezoek aan het INTERREG-project Grenzen Bewegen op het programma. Het Theodor-Brauer-Haus in Kleve, RSD de Liemers, de Kreis Kleve en de gemeente Overbetuwe hebben gezamenlijk het initatief tot die project genomen, dat tot doel heeft, langdurig werklozen een nieuw banenperspectief te beiden. Om dit doel te bereiken hebben de projectpartners een opleidings- en stageprogramma ontwikkeld, dat de deelnemers op een baan in het buurland voorbereid. In totaal hebben tot nu toe 166 werklozen het programma gevolgd en ca. 35% van de deelnemers heeft ondertussen ook daadwerkelijk een nieuwe baan gevonden. Met name de internationale werkervaring, die de deelnemers in het kader van Grenzen Bewegen konden opdoen, was voor veel werkgevers doorslaggevend om de mensen in dienst te nemen.

 

´s Middags stonden twee bedrijfsbezichtingen op het programma. De Teunesen Group uit Weeze en REDSUN uit Kevelaer hebben beide een Nederlandse achtergrond en werken nauw samen. De deelnemers werden in Weeze verwelkomd door Euregio-vicevoorzitter Ulrich Francken, Hans-Josef Kuypers, directeur van de Wirtschaftsförderungsgesellschaft Kreis Kleve en directielid Robèrt van de Laar van de Teunesen Group. De Teunesen Group heeft haar hoofdvestiging in het Nederlandse Heijen en heeft ook in Duitsland diverse afgravingsterreinen. De heer Van de Laar lichte helder de uitdagingen toe, waarmee men als ondernemer met personeel uit twee landen geconfronteerd wordt. Als voorbeelden werden o.a. ontslagbescherming, pensioensysteem, arbeidsinspectie en ziektekosten en sociale verzekeringen genoemd. Met een huifkar werden de Wegwijzer-deelnemers vervolgens over het uitgestrekte terrein rondgereden. De firma REDSUN verwerkt zand en grind tot bestratingsproducten uit beton en liet tijdens een rondleiding door een van de vier productiehallen het proces van zand tot straatsteen zien.

 

De Wegwijzer-deelnemers vonden het programma leerzaam en men was zeer tevreden over de opgedane nieuwe inzichten en de gelegde interessante contacten.

 

Meer foto´s vindt u op www.facebook.com/euregiorheinwaal .

 


Gerelateerd/Ander nieuws

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.

27-03/24

Vacature Beleidsmedewerker (m/v/d) Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal zoekt naar een parttime beleidsmedewerker (m/v/d) voor de PR en communicatie en het Euregionaal Forum Grensoverschrijdende Gezondheidszorg

26-03/24

Vacature Beleidsmedewerker GIS (m/w/d)

De Euregio Rijn-Waal is voor het Gemeenschappelijk Interreg-Secretariaat op zo kort mogelijke termijn op zoek naar versterking van het team en zoekt een Beleidsmedewerker (m/w/d).