Informatiebijeenkomsten voor Poolse en Roemeense grenswerkers

23-10/2018


Kleve en Goch

Voor Poolse en Roemeense grenswerkers organiseren het GrensInfoPunt Rijn-Waal, de SVB, FNV en de Duitse vakbond DGB op 23 en 30 oktober in Kleve en Goch een tweetal informatiebijeenkomsten over rechten en plichten bij ziekte.

 

Polen en Roemenen, die in Duitsland wonen en in Nederland werken, krijgen te maken met een wirwar aan regelgeving. “Het is voor hen vaak lastig om door de bomen het bos nog te zien”, aldus Hans Theunissen van vakbond FNV. “En dat geldt zeker sinds de invoering van de Wet verbetering poortwachter.” Deze wet is bedoeld om het aantal langdurig zieke werknemers terug te dringen en het verzuim korter te maken. De wet gaat gepaard met een aantal verplichtingen voor werkgevers en werknemers.

 

Tijdens de bijeenkomsten komt een aantal van deze verplichtingen aan bod. Vragen als “wanneer en hoe moet ik me precies ziekmelden”, “wat is de rol van de bedrijfs- en Arboarts” en “hoe verloopt het reïntegratieproces” zullen door experts, ook in het Pools en Roemeens, worden beantwoord.

De bijeenkomst op 23 oktober vindt plaats vanaf 19.00 uur tot 21.30 uur in het Forum van de Euregio Rijn-Waal, Emmericher Straße 24 in Kleve. Een week later, op 30 oktober, vormt Sport- und Tagungshotel de Poort (Jahnstraße 6 in Goch) tussen 19.00 uur en 21.30 uur het decor van deze bijeenkomst. De service is gratis, aanmelden is niet nodig.