Duits-Poolse delegatie te gast in de Euregio Rijn-Waal

24-10/17


Op 17 en 18 oktober 2017 was een delegatie van overheden uit de Duits-Poolse grensregio te gast bij het INTERREG-programma Deutschland-Nederland.

 

Staatssecretaris Anne Quart uit Brandenburg en vertegenwoordigers van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, de Poolse woiwodschappen langs de grens en de Euregio’s hadden praktische vragen over de grensoverschrijdende samenwerking bij ons in de regio. Vooral de programmastructuur was onderwerp van discussies en uitwisseling. Als voorzitter van het Comité van Toezicht en gedeputeerde van de Provincie Gelderland was Michiel Scheffer bij het bezoek aanwezig.

 

Met een presentatie over politiesamenwerking en een bezoek aan het project “E-Bus2020” in Arnhem hebben de gasten een indruk gekregen van samenwerking en kennisuitwisseling in het Duits-Nederlandse programmagebied.

 

Als laatste onderdeel van het bezoek stond een gesprek met de nieuwe NRW-staatssecretaris Christoph Dammermann op het programma. Het ging daarbij om de ervaringen van Noordrijn-Westfalen op het gebied van de Duits-Nederlandse samenwerking. Dammermann benadrukte de positieve effecten van 27 jaar samenwerking in het kader van INTERREG Deutschland-Nederland. Dammermann: „De nauwe Duits-Nederlandse samenwerking laat zien hoe goed Europa in de grensregio functioneert. Burgers en ondernemers merken en benutten dagelijks de concrete voordelen van een verenigd Europa. Het doet me deugd dat Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern en de Poolse woiwodschappen grensoverschrijdend samenwerken en daarbij willen profiteren van onze ideeën en praktische ervaringen.”

Volgens de staatssecretaris van economische zaken kan de gevestigde samenwerking tussen Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen en Nederland als voorbeeld dienen voor een nog verdere regionale integratie langs de Duits-Poolse grens.

 

Met het subsidieprogramma INTERREG Deutschland-Nederland ondersteunt de Europese Unie sinds 25 jaar samenwerkingsprojecten in de grensregio’s. Gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen werken samen om oplossingen te ontwikkelen en barrières te slechten – op de arbeidsmarkt, in de spoedzorg of op het gebied van elektromobiliteit.

 

Op dit moment wordt het INTERREG V-programma uitgevoerd, waarmee 222 miljoen euro aan EU-middelen voor de periode 2014-2020 ter beschikking staat. In de periode 2007-2013 heeft INTERREG geleid tot investeringen van meer dan 300 miljoen euro in het grensgebied. Het programma bereikte 2200 mkb’ers en heeft gezorgd voor 1250 nieuwe banen in de regio.


Gerelateerd/Ander nieuws

28-03/24

Kreis Kleve intensiveert samenwerking met Euregio Rijn-Waal

Landrat Christoph Gerwers sprak met Euregio-secretaris Andreas Kochs en diens plaatsvervanger Heidi de Ruiter over de medische zorg in de grensregio.

27-03/24

Vacature Beleidsmedewerker (m/v/d) Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal zoekt naar een parttime beleidsmedewerker (m/v/d) voor de PR en communicatie en het Euregionaal Forum Grensoverschrijdende Gezondheidszorg

26-03/24

Vacature Beleidsmedewerker GIS (m/w/d)

De Euregio Rijn-Waal is voor het Gemeenschappelijk Interreg-Secretariaat op zo kort mogelijke termijn op zoek naar versterking van het team en zoekt een Beleidsmedewerker (m/w/d).