Grensgeluiden

02-09/2017


Musis Arnhem

Op 2 september komen de Düsseldorfer Symphoniker naar Musis. In een uitwisseling met Het Gelders Orkest speelt het beroemde Duitse orkest een aaneenrijging van klassieke meesterwerken.

 

Onder leiding van Alexandre Bloch en met de Russische topvioliste Alena Baeva geniet je van Tsjaikovski en Schumann.

Muziek kent geen grenzen. Dat vindt ook de Europese Unie die het project Grensgeluiden mede mogelijk maakt middels ondersteuning door het INTERREG-Programma Deutschland-Nederland en de Euregio Rijn-Waal, waarbij kennisuitwisseling tussen symfonieorkesten uit verschillende landen centraal staat. In Gelderland en in Noordrijn-Westfalen geven Het Gelders Orkest en het Düsseldorfer Symphoniker vorm aan deze uitwisseling.

 

Het programma rijgt - uiteraard! - klassieke meesterwerken aaneen. Op de bok staat Alexandre Bloch, vaste gastdirigent van het Düsseldorfer Symphoniker en chef van het Orchestre National de Lille. In 2012 schrijft hij het Donatella Flick Dirigentenconcours op zijn naam. Na Tsjaikovski’s Fantasie-ouverture Romeo en Julia leidt hij de expressieve Russische topvioliste Alena Baeva. De winnares van het Paganini Concours en het Henryk Wieniawski Concours speelt Tsjaikovski’s meesterlijke Vioolconcert. Na de pauze is het tijd voor een eerbetoon. Het Düsseldorfer Symphoniker speelt haar lijflied: Schumanns Symfonie nr. 4. De componist reviseerde het stuk speciaal voor ‘zijn’ orkest tijdens zijn chef-dirigentschap. De meeslepende finale is grenzeloze ontlading!

 

Culturele lezing

Voorafgaand aan het concert vindt een presentatie over de culturele verschillen tussen Duitsland en Nederland plaats in de Parkfoyer van Musis. Ook al zijn Nederland en Duitsland buren op de landkaart, toch zijn er wel degelijk verschillen in taal en cultuur, ook op professioneel gebied. Voor een succesvol contact met onze buren, zijn wederzijds begrip van gewoonten en culturele achtergronden essentieel. In dialoog met elkaar worden typische gewoontes, praktijkvoorbeelden en do’s en don’ts besproken. Een interactieve lezing, vol humor en anekdotes.

 

Kaarten zijn verkrijgbaar via: https://hetgeldersorkest.nl

De presentatie begint om 19.00 uur en is gratis toegankelijk. Aanmelden is wenselijk en kan via marketing@hetgeldersorkest.nl.

 

(Foto: Arnhemsepodia.nl)